AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Canan Karatay, sadece beslenme konusunda değil her konu da uyarılarda bulunur. Özellikle mutfak hijyenine dikkat çeken Canan Karatay, silme bezleri ve yıkama süngerlerine dikkat çekti. Mutfaktaki bazı hataların ölümcül sonuçları olduğunun altını çizdi.
Mutfakta en sık kullanılan bu iki malzeme konusundaki uyarıları ise Amerikalı bilim insanları destekledi. Adeta mikrop yuvası olarak tabir edilen bu hataları sizler için derledik.
Mutfak süngeri bulaşıklar yıkandıktan sonra iyice yıkayıp kuru bir yere bırakmak lazım. Aksi halde nemli bırakılan ve yıkanmayan bulaşık süngeri içeriğinde bakteriler artar. Besin atıklarının yapıştığı bulaşık süngerleri içeriğinde biriken bu bakteriler yüzünden bulaşıkların temizlenmesini engeller.
Canan Karatay gibi diğer tüm uzmanlar da bulaşık süngerinin güçlü bir mikrop emici olduğunu hatırlattı. Herkesin bu konuya dikkat etmesi gerektiğini aksi halde ağız yoluyla bakterilerin vücuda yerleşme olasılığının yüksek olduğunu vurgular.
Bulaşık süngerini hemen hemen herkes mutfak tezgahına koyar. Ancak bu da büyük bir hatadır. Farklı bir kapta biraz daha uzak mesafe de muhafaza edilmeli.
Öte yandan silme bezi yeteri oranda sıkılıp kurulanmadığında içeriğindeki mikroplar artar ve diğer bir silme işleminde dağılır. Özellikle silme bezinin sıkılıp lavabo önüne bırakılmasının zararlı olduğunu vurgulayan uzmanlar egzama gibi cilt alerjilerinin artmasına neden olur. Bu yüzden bezlerin sıkılıp hava alacak başka yere asılması gerektiğini önerir.