Canan Karatay'ın kasım sebzesi: Hem lif deposu hem kalbi güçlendiriyor! Tam bir vitamin kaynağı

Sebzelerin mutlaka mevsiminde tüketilmesi gerektiğini belirten Canan Karatay, kasımda en çok tüketilecek sebzeler arasında balkabağı ve kereviz olduğunu belirtiyor. Sebzelerin mutlaka doğal olması gerektiğinin altını çizen Canan Karatay, bu sebzelerin 7'den 70'e faydalı olduğunu aktardı.

Mor Papatya

Canan Karatay, sebzelerden meyvelere ve balıklara kadar her şeyi mevsiminde tüketmeyi tavsiye ediyor. Özellikle sebzelerin faydalı olması için doğal olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Canan Karatay, kasım ayında balkabağı, kereviz ve şalgam gibi sebzeleri öneriyor. Peki, balkabağı neye iyi gelir?

CANAN KARATAY'IN KASIM SEBZELERİ

Havuç, şalgam, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana(kırmızı ve beyaz) turp(beyaz, kırmızı, siyah), kırmızı pancar, şalgam, karalahana, balkabağı, kereviz, karnabahar.

CANAN KARATAY'DAN KASIMDA TÜKETİLECEK BALIKLAR

Bu ayda torik ve lüfer, istavrit, palamut, hamsi ve sardalye gibi balıklar tüketilebilir.

BALKABAĞININ SAĞLIĞA FAYDALARI

1. Vitamin ve Mineral Deposu

Balkabağı; A, C, E vitaminleri ve potasyum, magnezyum gibi mineraller bakımından çok zengindir.

A vitamini: Göz sağlığı ve bağışıklık için kritik

C vitamini: Vücudu enfeksiyonlara karşı destekler

E vitamini: Cildi korur, hücre yenilenmesine katkı sağlar

2. Güçlü Bir Antioksidan Kaynağı

İçerdiği beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar sayesinde:

Hücreleri serbest radikallerin zararından korur

Yaşlanma etkilerini azaltır

Göz sağlığına katkıda bulunur (özellikle sarı nokta hastalığına karşı)

3. Bağışıklığı Güçlendirir

Yüksek A ve C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini destekler. Özellikle mevsim geçişlerinde tüketmek faydalıdır.

4. Kalp Sağlığını Destekler

İçerdiği potasyum, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Lif oranı yüksek olduğu için kolesterol kontrolüne de katkı sağlar.

5. Sindirim Sistemine İyi Gelir

Balkabağı lif bakımından oldukça zengindir. Bu sayede:

Sindirimi düzenler

Kabızlık riskini azaltır

Bağırsak sağlığını destekler

6. Düşük Kalorili, Tok Tutan Bir Besindir

100 gramı yaklaşık 26 kcal civarındadır. Diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir.

7. Cilt Sağlığını Destekler

Beta-karoten ve C vitamini:

Cildin elastikiyetini artırır

Kolajen üretimine yardım eder

Ciltte güneşin zararlı etkilerine karşı koruyucu rol oynar

8. Göz Sağlığı İçin Çok Faydalı

A vitamini, lutein ve zeaksantin gözleri güçlendirir, özellikle:

Gece görüşünü destekler

Makula dejenerasyonu riskini azaltabilir

9. Kan Şekerini Dengeler (Doğru tüketildiğinde)

Lif içeriği sayesinde kan şekerinin yavaş yükselmesine yardımcı olur.

Ancak şekerli kabak tatlısı bunun tam tersine etki edebilir; bu fayda daha çok haşlanmış/ fırınlanmış balkabağı içindir.