AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Prof. Dr. Canan Karatay, haşlanmış yumurtanın vücuda olan inanılmaz etkilerini açıkladı. Özellikle köy yumurtasının faydalarından bahseden Canan Karatay, günde 2 tane haşlanmış yumurta ile hastalıklara yakalanma riskini azaltabilirsiniz.
Canan Karatay ayrıca yüksek oranda kalsiyum ve protein barındıran yumurtanın orta miktarda haşlanması gerektiğini vurguladı. Sağlıklı yaşamın sırrı olarak yumurtayı ısrarla önermesinin nedenini ise sıraladı.
Haşlanmış yumurta kötü kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarına yakalama riskini azaltır. Kötü kolesterolün düşmesiyle kandaki yağ oranında da azalma meydana gelir.
Hamileler düzenli tükettiklerinde hem kendi hem de bebeklerinin kemik gelişimine katkısı olur. Gelişim çağındaki çocuklar tükettiklerinde kemikleri daha diri olur. Kemik kırılması sırasında sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.
Süper besin olarak geçen haşlanmış yumurtanın özellikle sarı kısmında omega-3 yağ asidi var. Bu asit hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan haşlanmış yumurta içeriğinde bulunan kolin maddesi beynin işlevsel hareketini artırır.