En doğru domates salçası tarifi! İşte Canan Karatay'dan salçanın püf noktası

Salça yapmanın zamanı geldi. Güneşten faydalananlar iyi bir domates salçası tarifi araştırıyor. Sizlere Prof. Dr. Canan Karatay'ın salça tarifini sizler için derledik. İşte Karatay mutfağından domates salçasının püf noktası…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Domates salçası tarifi yazın en önemli kış hazırlıklarından. Hem yaz domatesinin hem de yaz güneşinin vitaminden yararlanmak isteyenler salça hazırlığına başladı.

Prof. Dr. Canan Karatay'ın "Karatay Mutfağı" kitabından sizler için domates salçası tarifi hazırladık. Domates salçasında Canan Karatay'ın önerisi kaya tuzu kullanmak ve domatesleri güneşte bekletmek. İşte adım adım domates salçası tarifi ve malzemeleri...

DOMATES SALÇASI MALZEMELER

5-10 kilo domates

Kristal kaya tuzu

Sızma zeytinyağı

DOMATES SALÇASI TARİFİ

Domatesleri yıkayın ve kabuklarını soymadan, iri iri doğrayıp, geniş bir tencerenin içine koyun. Tencereyi orta ısıdaki ocağın üstüne koyup, ara sıra karıştırarak, kaynamaya başlamasını bekleyin ve kaynamaya başlayınca ateşi kısın, ara sıra karıştırıp dibinin tutmasını önleyerek suyunu çekene kadar(60-90 dakika) kısık ateşte kaynatın.

Daha sonra ateşi söndürüp tencereyi soğumaya bırakın.

Domatesler soğuduktan sonra ince delikli bir süzgeçten, iyice ezdirerek süzün.

Süzdüğünüz domatesleri çelik, emaye veya cam bir tepsiye dökün, üzerine tuz serpin ve temiz bir tülbent bezle örtüp, güneşe bırakın.

Salçayı her gün karıştırarak, güneşte bekletip, katılaşmasını sağlayın.(Ortalama 3-5 gün)

Salça koyu bir kıvama geldiğinde cam saklama kaplarına doldurun. Üzerine ince bir tabaka halinde zeytinyağı dökün ve kapağını kapatıp buzdolabında saklayın.

DOMATES SALÇASININ PÜF NOKTASI

Domateslerin güneşte iyice kızarmış ve olgunlaşması gerekiyor.

Organik domates salçanın lezzetini artırır.

İsteyenler domates salçasını domatesleri hiç kaynatmadan rendeleyip, çekirdeklerinden ayırmadan ve daha uzun süre sadece güneşte bekleterek de yapabilirsiniz.