AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Süt ve yoğurt, hastalıklar ve bağışıklık güçlendirmek için iki önemli besin. Özellikle manda ve keçi sütünün çok önemli olduğunu vurgulayan Canan Karatay, herkesin ev yapımı yoğurt tüketmesi gerektiğini vurguladı. Peki, ev yoğurdunun faydası ne, manda sütü neden önemli?
CANAN KARATAY'A GÖRE HANGİ SÜT DAHA DEĞERLİ?
Alişan ile Hayata Gülümse programında konuşan Canan Karatay, manda, keçi ve koyun sütünün önemini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Manda sütü çok önemli, keçi sütü çok önemli, koyun sütü çok önemli. inek sütleri çok büyük alerji yapabilir çocuklarda ona da laktoz diyorlar. Aslında inekleri suni yemle besledikleri için suni yemde de her türlü kimyasal ve gluten olduğu için o tabii çocukları etkiliyor. Onun için bir daha söylüyorum. Manda sütü keçi sütü koyun sütü çok önemli."
EV YOĞURDU NASIL YAPILIR?
Yağsız ev yoğurdunun olamayacağını anlatan Canan Karatay, şöyle anlatıyor:
"Ev yoğurdu yağsız olmaz. Tam yağlı olacak kullandığımız süt. Günlük süt olacak alıp kaynatacaksınız. Şişe sütü olmaz. Pastörize süt olmaz. Bana şimdi kızmasınlar ama açık süt olacak kaynattıktan sonra hiç korkmayın. O korkuyu da yaydılar ve ondan sonra yapın. Ben 12 sene Amerika'da kaldım. 12 sene Amerika'da kendi yoğurdumu yaptım. Öyle alışmışız anadan ne yapalım."
CANAN KARATAY'IN YOĞURT TARİFİ
Canan Karatay'ın Karatay Mutfağı kitabından yoğurt tarifini sizler için derledik.
SÜZME YOĞURT MALZEMELER
2 kilo ev yoğurdu
Temiz beyaz tülbent bez
Yoğurt suyunu toplamak için cam kâse
SÜZME YOĞURT TARİFİ
Önceden mayalanmış yoğurdunuzu temiz, beyaz bir tülbendin içine boşaltın ve tülbendin dört köşesinden tutup bağlayarak, yoğurdun suyunu akıtabileceği yükseklikte bir yere asın.
Altına cam bir kâse koyun ve yoğurt suyunun toplanmasını sağlayın. 2-3 günde süzme yoğurdunuz hazır olacaktır.
DİĞER SÜZME YOĞURT ÖNERİSİ
Eğer yukarıdaki yöntem zor gelirse, süzme yoğurdu daha basit olarak yoğurdun içinde bulunduğu kâse içinde de yapabilirsiniz. Bunun için yeni mayalanmış yoğurttan bir yemek kaşığı kadar yoğurt alın, bu aşamadan sonra yoğurt sulanmaya başlayacaktır.
Sabah ve akşam yoğurdun biriken suyunu süzün.
Ancak yoğurdun suyunu süzdükten sonra tekrar buzdolabına koyun. 6-7 günde yoğurdun suyu tamamen bitecek, yoğurt katı bir kıvama gelecek ve süzme yoğurdunuz hazır olacaktır. Bu yöntemle süzme yoğurdunuz daha tatlı olur, açıkta süzerek yapılırken olduğu gibi fazla ekşi olmaz.
Süzme yoğurt yaparken, süzülen yoğurt suyunu sakın atmayın. Bunu ister içebilir, isterseniz krep yapımında kullanabilirsiniz.
SÜZME YOĞURDUN FAYDASI
Doğal yoğurdun suyunda, doğal yoğurtta olduğu gibi mineraller, vitaminler, özellikle A ve B vitamini olan folat, selenyum ve fazla miktarda kolin aminoasiti gibi birçok doğal aminoasit bulunur.(Protein kaynağıdır) Yoğurtta ve suyunda ayrıca temel yağlardan Omega-3 ve Omega-6 da mevcuttur.