Bayat balığı anlamak bu kadar kolay! Canan Karatay öneriyor! Suyun içine atın ve bakın

Canan Karatay zeka ve sağlık için taze balığı sık sık tüketin diyor. Peki, taze balık nasıl anlaşılır? Bir balığa bayat demek için hangi kriterler olmalı? İşte Prof. Dr. Canan Karatay'ın taze-bayat balık kriterleri...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Taze balık vücuda Omega-3, A, B, D vitamini ve protein sağlıyor. Prof. Dr. Canan Karatay, zeka için sık sık balık tüketin diyor. Taze balık vücuda bu faydaları sağlıyorken bayat balık zehirlenmelere ve ölümlere neden olur. Canan Karatay'ın taze ve bayat balık için kriterlerini sizler için derledik. İşte taze ve bayat balığı anlamanın yolları...

TAZE BALIK BELİRTİLERİ

Taze balık suya bırakıldığında dibe çöker.

Gözlerinden başlayın. Çünkü gözler, ilk ipucunu verir. Gözler canlı ve saydam, gözbebekleri dışa dönük olmalıdır. Canlılığını yitirmemiş olmalıdır. Canlı gibi bakmalıdır.

Taze balığın eti serttir.

Karın kısmında şişlik olmaz

Derisi, pulları parlaktır. Pulları kolayca kopmaz.

Taze balığın solungaçları kırmızı renkli ve nemlidir.

Taze balığın deniz kokusu vardır. Ağız kısmı genelde kapalıdır.

Doku kılçıklardan zor ayrılır. İç dokusu daha sıkı ve rengi daha şeffaftır.

BAYAT BALIK BELİRTİLERİ

Bayat balık suyun üzerinde kalır. Ağız bölümünde açılmaya başlar.

Solungaçlarındaki kırmızı renk çok koyulaşmıştır.

Bayat balığın gözlerinde donuk, mat bir görünüm ve içe çökme vardır. Amonyak benzeri kötü koku yayar.

Parmakla bastırdığımızda yumuşama başlamıştır, parmağın izi kalır.

Bayat balıkların karın kısmında gaz birikimi ve şişkinlik olur.

Seçtiğin ağaca göre kişilik testi! Cesur musun utangaç mı ortaya çıkıyor