Kahvaltılık denildiğinde birçok insanın aklına çeşitli yiyecekler gelir. Ancak pek çok insan hafıza ve kalp dahil olmak üzere sağlık açısından faydalı olan besinleri tercih ediyor. Bu noktada Canan Karatay'ın önerdiği kahvaltılık tarifler de birçok insanın gündeminde yer alıyor.
Canan Karatay, kahvaltılık denildiğinde yumurtayı öneriyor. Bunun yanı sıra yumurta ile hazırlanan tariflere de mutfağında yer veriyor.
Canan Karatay'ın da tariflerinde önerdiği yumurta, sağlık açısından hafıza ve beyin sağlığı dahil olmak üzere birçok farklı fayda sağlayabiliyor. İşte yumurtanın faydalarından bazıları şu şekilde;
Tok tutmaya faydalı olabiliyor.
Güçlü bir protein, vitamin ve antioksidan kaynağı olarak bilinir.
Kalp sağlığına faydalı olabiliyor.
Göz hastalıkları riskinin azalmasında yardımcı olabiliyor.
Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde yararlı olabiliyor.
Hafıza ve kas kontrolü üzerinde olumlu etkileri olduğu söyleniyor.
Canan Karatay, yumurta tüketmenin beyin, hafıza ve unutkanlık için önemli olduğunu aktarıyor. Kahvaltılık tariflerinde de yumurtayı ekliyor. Öte yandan Canan Karatay'ın önerdiği yumurtalı tirit tarifi pek çok insanın gündeminde yer alıyor. İşte söz konusu tarif için gerekli malzemeler;
1 su bardağı su.
Kristal kaya tuzu, kırmızıbiber, karabiber, kimyon.
2 yemek kaşığı tereyağı.
4 adet yumurta.
1 yemek kaşığı domates salçası.
4 adet sivribiber.
Yarım demet dereotu.
1 demet yeşil soğan.
500 gram kıyma.
1 demet maydanoz.
Canan Karatay'ın kahvaltılık yumurtalı tirit tarifi, yukarıdaki malzemeler ile kolayca hazırlanabiliyor. İşte söz konusu kahvaltılık tarifin hazırlanışı;
Yeşil soğanlar temizlenir, yıkanır ve ince ince doğranır. Sonra maydanoz ve dereotu da yıkanarak ince ince doğranır. Ardından biberler yıkanır, temizlenir ve küçük küçük doğranır.
Tereyağı yayvan bir tencereye yerleştirilir ve kısık ateşte eritilir. Üstüne kıyma, salça, karabiber, pul biber, tuz ve kimyon ilave edilerek karıştırılır. Rengi değişinceye kadar kısık ateşte ortalama 5-10 dakika pişirilir.
Devamında doğranan yeşil soğan, dereotu, biber ve maydanoz kıymanın üzerine eklenir. Sonra suyu koyulur ve tencerenin ağzı kapatılır, kısık ateşte pişirilir (kıyma pişip sebzeler hafif yumuşayıncaya kadar).
Ardından tencerede yumurtalar için küçük havuzlar açılır ve içine yumurtalar kırılır. Devamında tencere tekrar kapatılır.
Sonra kısık ateşte yumurtaların akları beyazlaşana kadar pişirilir.
Ardından ocaktan alınır ve hazırlanan kahvaltılık yumurtalı tirit tarifi afiyetle tüketilebilir.
Not: Canan Karatay'ın hafıza için önerdiği yumurtayı, alerji etkisi oluşabilecek ve farklı bir sağlık rahatsızlığı oluşma riski bulunan kişilerin uzman bir doktora danışarak tüketmeleri gerekir.