Canan Karatay sağlıklı beslenme ile ilgili önerileriyle gündemde adeta yankı uyandırıyor. Ayrıca ünlü doktorun önerdiği kahvaltılık tarifler hemen herkesin ilgisini çekebiliyor. Zira Canan Karatay'ın tavsiye ettiği kahvaltılık tarifler, sağlıklı olmalarının yanı sıra lezzetli olarak gündeme gelebiliyorlar.
Tok tutan kahvaltılık tarifler, Türkiye'de ve diğer ülkelerde birçok insanın ilgisini çekiyor. Ayrıca Canan Karatay da tok tutan kahvaltılık önerisinde bulunmuştu.
Canan Karatay'ın önerdiği kahvaltılık tarif, akıtma. Akıtma tarifi birkaç malzeme ile kolay bir şekilde hazırlanabiliyor. Bu nedenle pek çok insan tarafından tüketiliyor. İşte Canan Karatay'ın akıtma tarifi için gerekli olan malzemeler;
1/4 çay kaşığı karbonat.
1/3 su bardağı un.
Tereyağı.
Kristal kaya tuzu.
Ortalama 1 su bardağı ekşimik suyu (süt veya su olabilir).
Canan Karatay'ın da önerdiği akıtma tarifi, yukarıdaki malzemeler toparlandıktan sonra kolayca hazır hale getirilebiliyor. İşte söz konusu akıtma tarifinin hazırlanışı;
Küçük bir kaseye karbonat, tuz ve un koyulur.
Üzerine yavaşça ekşimik suyu yedirerek eklenir. Birden koyulursa fazla sulu olabilir.
Sonra karıştırılır ve boza kıvamında sıvı bir hamur elde edilir.
Ardından yayvan bir tava ile kısık ateşte ısıtılır.
Devamında ortalama 1 çay kaşığı tereyağı koyulur ve üzerine 2-3 yemek kaşığı kadar akıtma hamuru ilave edilir.
Ardından tahta kaşığın ters tarafıyla krep gibi yaydırılır.
Alt kısmı kızardıktan sonra tersyüz yapılır ve üst tarafı da aynı şekilde pişirilir.
Devamında hazırlanan akıtma tarifi sıcak şekilde servis edilebilir.
Not: İsteğe bağlı akıtmanın yanında avuç içi kadar beyaz peynir ya da ekşimik servis edilebilir.