Canan Karatay kahvaltı için süper besin diyor! Çinliler zeka için her gün 10 adet yiyor

Kahvaltılığın en temel besinlerden biri şüphesiz yumurta. “Yumurta süper besindir.” Diyen Canan Karatay, özellikle hamileleri ve lohusaları yumurta yemesi konusunda uyarıyor. Kendi kitaplarında da yumurtalı kahvaltılıkları sık sık tavsiye eden Canan Karatay, yumurtanın hem yetişkinlerde hem de çocuklarda beyin fonksiyonlarını da çalıştırdığını belirtiyor. Karatay'ın yumurtalı kahvaltılık tarifleri ve yumurtanın faydaları için haberimize göz atabilirsiniz.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Canan Karatay'a göre en süper kahvaltılık yumurta. Türkiye'de 1950'lerde doğum yapmış lohusalara 10 yumurta verildiğini belirten Karatay, "Yeni bir şey söylemiyorum aslında. Türkiye'de de çok eskiden böyleydi. Çin'de hem hamilelere hem lohusalara 10 yumurta veriliyor. Çünkü yumurta sarısıyla beraber, beyazıyla beraber süper besindir." şeklinde kahvaltıda veya ara öğünde yumurtanın önemini vurguluyor.

CANAN KARATAY: EN FAYDALI KAHVALTILIK

En faydalı kahvaltılık ürün olan yumurtanın faydaları saymakla bitmiyor. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda bilişsel işlevi artıran yumurta aynı zamanda çok güçlü bir Omega-3 kaynağı.

YUMURTANIN FAYDALARI

Yumurta, yüksek kaliteli protein, B vitaminleri (özellikle B12), A vitamini, D vitamini ve mineraller (örneğin demir) bakımından zengindir.

Yumurta, vücut için yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Protein, kas sağlığı ve fonksiyonu için temel bir yapı taşıdır.

Yumurta sarısında bulunan lutein ve zeaksantin göz sağlığını korumaya yardımcı olabilir, özellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltabilir.

Yumurta, beyin için önemli olan besin maddeleri içerir. Özellikle kolin içeriği, hafıza ve beyin fonksiyonlarını destekleyebilir.

Yumurta, D vitamini gibi kemik sağlığı için önemli olan vitaminlerin doğal bir kaynağıdır. Bu vitaminler kemikleri güçlendirebilir ve sağlıklı bir kemik gelişimine katkıda bulunabilir.

Yüksek protein içeriği sayesinde, yumurta tokluk hissini artırabilir ve dolayısıyla daha az kalori tüketimine yardımcı olabilir.

Sindirimi kolay olan yumurta, hızlı bir şekilde vücut tarafından emilir ve enerji sağlar.

KARATAY KAHVALTISINDA YUMURTA NASIL TÜKETİLİR?

Az pişmiş 2 yumurta: Haşlanarak rafadan veya kayısı kıvamında ya da tavada düşük ısıda saf tereyağında fazla katı olmadan pişirilebilir.

Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir: Az yağlı, light ya da krem peynir olmayacak. Koyun, inek veya keçi sütünden klasik beyaz peynir, eski kaşar, Erzincan deri tulumu, İzmir tulumu ya da yöresel peynirler olabilir. Yanında poğaça, simit gibi türler yenmeyecek.

1 ince belli çay bardağı ceviz, fındık, fıstık, badem veya yerfıstığı içi kuru yemişler kavrulmamış ve tuzlanmamış olacak.

Az tuzlu 10-15 zeytin: Üzerine zeytinyağı, limon, kekik ve pul biber eklenebilir.

Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka vb.

Limonlu çay veya süt içilebilir, şekersiz ve tatlandırıcısız olarak.

En başarılı 3 burç

Kalp için süper gıda diye biliniyor! 7 ülkeye ihracat yapıyor, taleplere yetişemiyor