AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Merve Kantarcı Çulha
Canan Karatay Aralık ayında vitamini yüksek olan sebzeleri tüketmeyi öneriyor. Bu sebzelerin başında ıspanak, yer elması, havuç, şalgam, pırasa, lahana, karalahana, balkabağı, kereviz ve karnabahar geliyor.
Özellikle kış ayında sebzelerin bol tüketilmesi gerektiğini röportajlarında her fırsatta dile getiren Canan Karatay, doğal olan sebzeleri tavsiye ediyor. İşte Karatay'ın önerdiği Aralık ayındaki sebzelerin faydaları...
ISPANAĞIN FAYDALARI
Metabolizmayı hızlandırır ve enerji verir
Ispanak kemikleri geliştirir.
Bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir.
Gözlere faydalıdır
Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur
Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler
Karaciğerin temizlenmesine fayda sağlar
YER ELMASININ FAYDALARI
İyi bir A ve B vitamini kaynağıdır
Sinir sistemini korur
Stres azaltır
Vücut direncini artırır
Hem böbrek hem bağırsak hareketlendirici bir besindir
İdrar söktürücü, kabızlık önleyicidir
Mide ve romatizmal hastalıkların ağrılarını azaltır
Yara iyileşmesini hızlandırır
Yaşlanma karşıtıdır, cilt sağlığını korur.
Düşük kaloridir, zayıflama diyetlerinde doyurucu porsiyonlar da tüketilebilir.
HAVUCUN FAYDALARI
Vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olarak kanı temizler
Bol miktarda A vitamini barındıran Havuç B, C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir
Karoten, şeker ve fosfor ihtiva eder. 100 gram havuçta 40 kalori bulunur
Görme zayıflığından korur
Bağırsakları çalıştırarak sindirime yardımcı olur
Akciğerdeki tahribatı önler
Kilo vermeye yardımcı olur
İdrar ve gaz söktürücü özelliğe sahiptir
Kemik sağlığına faydalıdır
Cilde faydalıdır