Eti böyle pişirmeyin! Canan Karatay alzaymır ve kanser sebebi diyor

Canan Karatay, etin vücuda demir, protein ve vitamin sağladığını her fırsatta dile getiriyor. En lezzetli etin pastırma olduğunu belirten Canan Karatay, kırmızı etlerin hazırlanışları ve pişirme yönteminin kanser ve alzaymır nedeni olabileceğini belirtiyor. Peki, Karatay'a göre et nasıl pişirilmeli, et nasıl muhafaza edilmeli? İşte kırmızı etle ilgili hayat kurtaran öneriler...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Kırmızı etin sağlık için faydalarını saymakla bitiremeyen Canan Karatay, kırmızı etin pişirilme yönteminin ve hazırlanmasının kanser sebebi olabileceğini belirtiyor. Pişirirken doğallığını kaybetmiş ve bozulmuş trans yağların kansere neden olduğunu söyleyen Karatay, kırmızı etin kendi başına kanserojen olmadığını ifade ediyor. Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı etin gezen hayvanların eti olduğunu anlatıyor. Peki, kırmızı et nasıl pişirilmeli, kırmızı ette neye dikkat edilmeli? İşte tüm cevaplar...

FOLYOYA SARMAYIN ALZAYMIR SEBEBİ

Etlerin kesinlikle alüminyum folyoya sarılmaması gerektiğini söyleyen Karatay, kitaplarında alüminyumun vücuttan atılmadığını ve biriken alüminyum alzaymıra neden olduğunu belirtiyor. Üstünü örtmek için kullanabiliriz. Ama kesinlikle yemeğe temas etmemelidir.

KIRMIZI ET ALIRKEN PÜF NOKTALAR

Dokunduğunuzda parmağınızı ıslatmıyorsa et tazedir.

Işık sizi yanıltmasın. Bozulan et morumsudur. Kolay parçalanır, ıslaktır, dokunduğunda ele yapışır. Taze et pembe ve kırmızı tonlarındadır.

Bozuk et kötü kokar.

Kıyma alırken gözünüzün önünde çektirmeye dikkat edin.

Ete parmağınızı bastırdığınızda etin üzerinde parmak izi hemen kayboluyorsa tazedir. Parmak izi kalıyorsa et bayattır.

ET NASIL PİŞİRİLİR?

Et, ızagara yapılırken önce harlı, sonra ağır ateşte pişirilmelidir. Böylece kabuk yapan etin suyu dışarı çıkmaz.

Haşalama yaparken ete kaynar su ilave ederek haşlayın. Et yumuşamaya başladığında tuz ekleyin.

Kebaplarda ve sulu yemeklerde ilk önce biraz yağ ilavesiyle hiç su konulmadan bıraktığı suyu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Et pişecekse çok az sıcak su eklenir.

ETE HANGİ BAHARATLAR UYGUN OLUR?

Karabiber, tarçın, pulbiber ve karabiber gibi baharatlar yemek çeşidine göre eklenebilir.