Canan Karatay açıkladı! Taze yumurta ile bayat yumurta arasındaki 5 fark

Kahvaltıda yumurtanın önemini her fırsatta dile getiren Prof. Dr. Canan Karatay'ın kitabından taze yumurta ile bayat yumurta arasındaki 5 farkı sizler için derledik. İşte taze yumurtayı anlamanın yolları…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Prof. Dr. Canan Karatay, yumurtanın insan vücudu için çok önemli olduğunu ve kahvaltıda mutlaka tüketilmesi gerektiğini birçok açıklamasında vurguluyor. Fakat yumurtanın faydasından yararlanmak için taze olup olmadığı da çok önemli. Canan Karatay'ın kitabından taze yumurta ile bayat yumurta arasındaki 5 farkı sizler için derledik.

CANAN KARATAY'A GÖRE TAZE YUMURTA İLE BAYAT YUMURTA ARASINDAKİ 5 FARK

1. Yumurta tuzlu suya atıldığında dibe çökerse taze, ortada olursa bayatlamaya başlamış, üste çıkarsa tamamen bayatlamış demektir.

2. Yumurta ışığa tutulduğu zaman parlaksa taze, eğer esmer, bulanık ve lekeli bir görünümde ise bayattır. Yumurta bayatladıkça hava boşluğu fazlalaşacağı için sallandıkça içi hareket eder, ses gelir. Taze yumurtada ses yoktur.

3. Taze yumurta ağır, bayat yumurta hafiftir. Çünkü yumurta bayatladıkça içindeki su buharlaşarak ağırlığını kaybeder.

4. Marketten alıyorsanız etiketleri okuyarak organik sertifikalı olup olmadığına bakın.

5. Yumurta kırıldığı zaman sarısı dağılmıyor, bütün ve canlı bir şekilde kalıyorsa, akı da parlak ve saydamsa büyük ihtimalle tazedir ama her ihtimale karşı kokusunu da kontrol etmek gerekir. Ancak sarısı dağılıyorsa ya da sarısının üzerinde garip lekeler varsa akı bulanık bir renkteyse ve ağır kokuyorsa bayattır, bu durumdaki yumurta kesinlikle yenmemelidir.

Canan Karatay'ın yumurtalı kahvaltılık tarifi! Yok böyle lezzet...