AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Canan Karatay, kış bağışıklığı için hazırlıklara başladı. Eylül ayında kış hazırlıkları yaptığını belirten Prof. Dr. Karatay, domatese, turşuya ve ilaçlara dikkat çekti.
Karatay Sözü kanalında eylül ayındaki kış hazırlıklarından bahseden Prof. Dr. Karatay,
"Eylül ayında 50 kilo domatesi hazırlıyorum. Bütün kış onu kullanıyoruz. Menemen şeklinde de yapıyorum." dedi.
DOĞAL ÜRÜNLERİ BOL BOL ALIYOR
En çok yaptığı diğer şeyin ise lahana turşusu olduğuna dikkat çeken Karatay, kış bağışıklığı için hazırlıklarını şöyle anlattı:
"Ev tarhanası alıyorum. Ev eriştesi alıyorum. Doğal ürünleri alıyorum. Kış sebzelerini alıyorum. Yemeğini yapıyorum." Dedi.
"AYDA 1 D VİTAMİNİ ALIYORUZ"
D vitamini ve B12 aldığını belirten Canan Karatay, özellikle mideyi ve bağırsakları bozan antidepresan ve antibiyotik gibi ilaçları almadıklarını söyledi.
CANAN KARATAY'IN TARHANA TARİFİ MALZEMELER
500 gr kuru soğan
1,5 kilo buğday unu
500 gr kırmızıbiber
1 kilo domates
1 kilo süzme yoğurt
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet reyhan
1 demet fesleğen
2 tatlı kaşığı kristal kaya tuzu
1 bağ tarhana otu (Ege yöresine ait)
5 ADIMDA TARHANA TARİFİ
1. Tarhana tarifi için önce soğanları soyup temizleyin. Domatesleri yıkayıp, kabuklarını soyun. Biberleri yıkayıp, çekirdeklerini çıkarın. Maydanoz, reyhan, fesleğen ve dereotu dallarını yıkayın. Soğanı, biberi ve domatesi iri küp şeklinde doğrayın ve büyükçe bir tencereye koyun. Üzerine tarhana otunu da bütün şekilde koyup, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
2. Bütün malzeme güzelce pişip menemen kıvamını alınca, üzerindeki tarhana otunu alıp bir kenara ayırın ve pişen malzemeyi genişçe bir hamur yoğurma kabına boşaltın. Üzerine un ve süzme yoğurdu ilave edip yoğurun. Hamuru biraz soğuması için bekletin. Bu sırada maydanoz, dereotu, fesleğen ve reyhan dallarını ince ince doğrayın ve hamura ekleyerek biraz daha yoğurun. Daha sonra hamurun üzerini kapatacak kadar un serpip, üzerine beyaz pamuklu bir bez örterek bir kenara kaldırın.
3. Hamura 5 gün boyunca 1 çay bardağı kadar un ilave edip yeniden yoğurun. Her yoğurma sonrasında hamurun üzerine un serpin. Beşinci günün sonunda hamurun ekşimiş yani mayalanmış olması gerekir. İki gün daha aynı işleme devam edip hamuru tuzla tatlandırdıktan sonra, kurutma işlemine geçin. (Tüm bu aşamaların uzun ve meşakkatli gelmesi hâlinde hamur yoğrulduğu gün ya da ertesi sabah da serilebilir. Tek farkı fermantasyon yani ekşi mayalı hamur oluşturma aşamasının atlanması olacaktır.)
4. Serin ve havadar bir yere temiz, beyaz bir çarşaf serin. Hamurlardan küçük parçalar alıp çarşafın üzerine serin. Bu parçaları gün boyu hem sürekli olarak küçültün hem de tersyüz ederek kurutun.
5. Bir iki gün boyunca kuruyan hamur, ikinci veya üçüncü gün çekilmeye hazır hale gelir. Kuruyan hamur parçalarını dilerseniz mutfak robotunda, dilerseniz iki el arasında ovalayarak ya da çok sert bir şekilde kurumasını bekleyip, değirmene vererek, irice çekilmiş kıvama(mısır unu kıvamına) getirin. Ufalanmış olarak da üzerini örtüp, bir iki gün gölgede iyice kurumasını sağlayın. Daha sonra bez torbaya koyup, serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.
TARHANIN PÜF NOKTASI
Tarhanayı kurutma aşamasında ne kadar çok küçültür, ufalarsanız, elle ovma sırasında o kadar az yorulursunuz.