Canan Karatay açıkladı! Eti pişirirken baharatına, tuzuna ve suyuna dikkat

Kurban Bayramı yaklaşırken et pişirmenin, eti muhafaza etmenin önemi birçok kişi tarafından araştırılıyor. Tuzundan baharatına kadar her şeyin etin lezzetini belirlediğini söyleyen Canan Karatay'dan et pişirmenin, eti saklamanın püf noktalarını derledik. Karatay'a göre et kesinlikle folyoya sarılmamalı. Detaylar haberimizde...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Canan Karatay'ın eti pişirme ve saklama püf noktalarını bir araya getirdik. Etlerin kesinlikle alüminyum folyoya sarılmaması gerektiğini söyleyen Karatay, kitaplarında alüminyumun vücuttan atılmadığını ve biriken alüminyum alzaymıra neden olduğunu belirtiyor. Kısacası folyoyu etin üstünü örtmek için kullanabiliriz. Ama kesinlikle yemeğe temas etmemelidir.

Eti pişirme ve eti saklama durumları Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla merak ediliyor. Eti pişirirken tuzundan baharatına kadar etle ilgili tüm püf noktaları Canan Karatay'ın kitaplarından hazırladık.

Kırmızı etin sağlık için faydalarını saymakla bitiremeyen Canan Karatay, kırmızı etin pişirilme yönteminin ve hazırlanmasının kanser sebebi olabileceğini belirtiyor. Pişirirken doğallığını kaybetmiş ve bozulmuş trans yağların kansere neden olduğunu söyleyen Karatay, kırmızı etin kendi başına kanserojen olmadığını ifade ediyor. Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı etin gezen hayvanların eti olduğunu anlatıyor. Peki, kırmızı et nasıl pişirilmeli, kırmızı ette neye dikkat edilmeli? İşte tüm cevaplar...

ET NASIL PİŞİRİLİR?

Et, ızagara yapılırken önce harlı, sonra ağır ateşte pişirilmelidir. Böylece kabuk yapan etin suyu dışarı çıkmaz.

Haşalama yaparken ete kaynar su ilave ederek haşlayın. Et yumuşamaya başladığında tuz ekleyin.

Kebaplarda ve sulu yemeklerde ilk önce biraz yağ ilavesiyle hiç su konulmadan bıraktığı suyu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Et pişecekse çok az sıcak su eklenir.

ETE HANGİ BAHARATLAR UYGUN OLUR?

Karabiber, tarçın, pulbiber ve karabiber gibi baharatlar yemek çeşidine göre eklenebilir.

KIRMIZI ET ALIRKEN PÜF NOKTALAR

Dokunduğunuzda parmağınızı ıslatmıyorsa et tazedir.

Işık sizi yanıltmasın. Bozulan et morumsudur. Kolay parçalanır, ıslaktır, dokunduğunda ele yapışır. Taze et pembe ve kırmızı tonlarındadır.

Bozuk et kötü kokar.

Kıyma alırken gözünüzün önünde çektirmeye dikkat edin.

Ete parmağınızı bastırdığınızda etin üzerinde parmak izi hemen kayboluyorsa tazedir. Parmak izi kalıyorsa et bayattır.