AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Canan Karatay, sebzeleri yapraklı, çiçekli ve yumrulu olmak üzere üçe ayırıyor. Üç grup sebzenin da farklı faydaları bulunuyor. Karatay mutfağının olmazsa olmazı olan sebzelerin gücü doğal olmalarından ve sindiriminin kolay olmalarından geliyor. İşte Canan Karatay'a göre sebzeler ve vitaminleri...
Yumru, kök ve gövdeli sebzeler
Havuç, turp, yerelması, zencefil, kereviz vb... Bu bitkilerin kökleri karbonhidrat bakımından zengindir. Bu sebzelerin besin değeri kabuğuna en yakın kısımdadır. Bu yüzden ince soyulmalı, çiğ ya da pişmiş yemeği hazırlandıktan sonra uzun süre bekletilmeden, mümkünse aynı gün içinde tüketilmelidir.
Yapraklı sebzeler
Ispanak, lahana, semizotu, pazı, marul, pırasa vb... Bu sebzeler ne kadar yeşil renkte ve taze olursa o derece vitamin, mineral bakımından zengindirler. Bu gruptaki sebzeleri kullanırken yeşil yapraklarını fazla atmamak, hemen yıkayıp ve mümkün olduğunca iri doğrayarak kullanmak gerekir.
Çiçekli sebzeler
Brokoli, karnabahar, enginar... Bu sebzeler kalsiyum, fosfor, demir, C ve K vitamini yönünden zengindirler.
Tohum veya çekirdekli sebzeler
Buğday, susam, keten, çörekotu, ayçiçeği, balkabağı, mısır, haşhaş vb... Bu gruptaki sebzeler Omega-3 ve Omega-6 bakımından zengindir. Ancak yağları çıkarırken mutlaka soğuk sıkım sızma yöntemi uygulanmalıdır. Çünkü işlem gördüklerinde yapıları bozabilir.