Canan Karatay açıkladı! Demir için çiçekli sebzeler, vitamin için yapraklı sebzeler yiyin

Demir, kalsiyum, fosfor, karbonhidrat, mineral ve vitamin vücutta bulunmazsa tüm organların işleyişi riske girer. Prof. Dr. Canan Karatay, sebzelerin vitamininden ve demirinden yararlanmak için sebzeleri 3 gruba ayırıyor. Canan Karatay'a göre her sebzenin ayrı bir faydası var. Peki, hangi sebze demir için önemi?

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Canan Karatay, sebzeleri yapraklı, çiçekli ve yumrulu olmak üzere üçe ayırıyor. Üç grup sebzenin da farklı faydaları bulunuyor. Karatay mutfağının olmazsa olmazı olan sebzelerin gücü doğal olmalarından ve sindiriminin kolay olmalarından geliyor. İşte Canan Karatay'a göre sebzeler ve vitaminleri...

Yumru, kök ve gövdeli sebzeler

Havuç, turp, yerelması, zencefil, kereviz vb... Bu bitkilerin kökleri karbonhidrat bakımından zengindir. Bu sebzelerin besin değeri kabuğuna en yakın kısımdadır. Bu yüzden ince soyulmalı, çiğ ya da pişmiş yemeği hazırlandıktan sonra uzun süre bekletilmeden, mümkünse aynı gün içinde tüketilmelidir.

Yapraklı sebzeler

Ispanak, lahana, semizotu, pazı, marul, pırasa vb... Bu sebzeler ne kadar yeşil renkte ve taze olursa o derece vitamin, mineral bakımından zengindirler. Bu gruptaki sebzeleri kullanırken yeşil yapraklarını fazla atmamak, hemen yıkayıp ve mümkün olduğunca iri doğrayarak kullanmak gerekir.

Çiçekli sebzeler

Brokoli, karnabahar, enginar... Bu sebzeler kalsiyum, fosfor, demir, C ve K vitamini yönünden zengindirler.

Tohum veya çekirdekli sebzeler

Buğday, susam, keten, çörekotu, ayçiçeği, balkabağı, mısır, haşhaş vb... Bu gruptaki sebzeler Omega-3 ve Omega-6 bakımından zengindir. Ancak yağları çıkarırken mutlaka soğuk sıkım sızma yöntemi uygulanmalıdır. Çünkü işlem gördüklerinde yapıları bozabilir.