Merve Kantarcı Çulha
Çağla Şıkel, sosyal medyada tahine limon sıkıp tükettiğini paylaştı. Çağla Şıkel'i takip edenler tahinli limonun faydalarını araştırmaya başladı. C vitamini deposu olan limonla, kalsiyum zengini tahinin faydalarını sizler için hazırladık.
1. BESİN EMİLİMİNİ ARTIRIR
Tahin, özellikle kalsiyum açısından çok zengindir. Ancak bitkisel kaynaklı kalsiyumun emilimi her zaman yüksek değildir.
Limon suyu, içerdiği C vitamini sayesinde kalsiyum ve demirin emilimini artırır, böylece tahinden maksimum faydayı almanıza yardımcı olur.
2. TAT VE DENGELİ LEZZET
Tahin yoğun, yağlı ve ağır bir tada sahiptir. Limon, bu yoğunluğu ferahlatır ve dengeleyici bir ekşilik katar.
Özellikle sos, meze (örneğin humus, tahinli salata sosu) yaparken daha hafif ve iştah açıcı bir lezzet elde edilir.
3. SİNDİRİM VE HAFİFLİK
Tahin yağlı bir besindir, bazı kişilerde mideyi ağır hissettirebilir.
Limonun asidik yapısı ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliği sayesinde tahinli karışımlar daha hafif ve sindirilebilir olur.
4. ANTİOKSİDAN ETKİ
Tahin E vitamini, sağlıklı yağlar ve lignanlar (özellikle sesamol) içerir.
Limon ise C vitamini ve sitrik asit açısından zengindir.
Bu ikisinin birleşimi, antioksidan kapasiteyi artırır ve hücreleri serbest radikallere karşı daha iyi korur.