C vitamini takviyesi nasıl alınmalı?

C vitamini kış aylarında soğuk algınlığı için çok önemli. Peki, C vitamini nasıl ve nereden alınmalı? C vitamini takviyelerinin doktor kontrolü dışında kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Erdal Dilekçi, C vitamini takviyesi için bilinmeyenleri anlattı.

DHA

C vitamini vücudun direncini ayakta tutan en önemli vitamin. Bunun bilincinde olanlar C vitamini takviyesi kullanıyor fakat uzmanlar, bu tür takviyelerin doktor kontrolü dışında kullanılmaması konusunda uyarıyor. Peki, C vitamini takviyesi nasıl alınmalı?

DHA'ya açıklamalarda bulunan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Erdal Dilekçi, yüksek doz C vitamini takviyesi hakkında önemli bilgiler verdi.

HERKESE AYNI VİTAMİN ETKİ ETMEZ

Pandemiyle kulaktan dolma bilgilerle çok ciddi vitamin takviyeleri kullanıldığı uyarısında bulunan Doç. Dr. Erdal Dilekçi, C vitamini takviyesiyle ilgili şunları söyledi:

"Öncelikle şunu söylememiz lazım hiç kimseye aynı vitamin aynı şekilde etki etmeyecektir. Kimin neye ihtiyacı varsa o bileşimde vitamin takviyesi verilebilir. İlla bütün yıl boyunca vitamin kullanacağız diye bir şey yok. Biz düzgün besleniyorsak, hareket ediyorsak bunlar bizim artımız olur. Ancak bağışıklığı güçlü tutmak için ihtiyaç dahilinde ara ara C vitamini almak bağışıklığa iyi gelir. C vitamini bizim bütün bağ dokusu, kaslar ve cilt için kullandığımız bir vitamin. O nedenle C vitamini takviyesi çok çok önemli. Ancak ağızdan alınan tabletlerde günlük 1 gramın üzerinde almak vücutta azalıyor. Bu nedenle özellikle ihtiyacı olanlara, damar yoluyla yüksek doz C vitamini takviyelerini öneriyoruz."

KİMLER C VİTAMİNİ ALABİLİR?

Vitamin takviyesi öncesi hastayı değerlendirmeye aldıklarını anlatan Doç. Dr. Dilekçi, şöyle devam etti:

"Hastanın gerçekten ihtiyacı olup olmadığına bakıyoruz. Kan tahlillerine bakıp muayenesini gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla bununla birlikte hastanın ihtiyacı varsa dozunu belirleyerek damar yolundan mutlaka hastane koşullarında C vitamini takviyesini yapıyoruz. Bu hastalarda mutlaka önemsediğim şey ise şu; kişinin beslenmesi ne düzeyde, uykusunu verimli şekilde alabiliyor mu? düzenli hareketi var mı? Biz buradan aşağı yukarı bu hastanın ne kadar ihtiyacı olduğunu gözlemliyor ve ona göre bir takviyede bulunuyoruz.


Mevsim değişiklikleriyle birlikte bizim koruma kalkanımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Bu koruma kalkanını da güçlendirmemin farklı yolları var. Biz bu dönemde hastalara mutlaka damar yolundan C vitamini, glutatyon ile ozon tedavisi öneriyoruz. Bunları hastalara gerek görürsek damar yolundan gerek görürsek ağız yoluyla verebiliyoruz. Beslenmenin düzenlenmesi gerekiyorsa da onu düzenliyoruz."