Burun tıkanıklığı deyip geçmeyin! Önce beyni sonra kalbi vuruyor

Burun tıkanıklığı hem beyni hem de vücudu etkiliyor. Yeterli miktarda alınamayan oksijen seviyesi beyni derinden etkiliyor. Kandaki oksijenin azalması uzun dönemde hipertansiyon, kalp ritim bozukluğu ve kalp yetmezliğine sebep oluyor. Peki, burun tıkanıklığı nasıl geçer?

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Özlem Sönmez

Burun tıkanıklığı özellikle geceleri ortaya çıkıyor. Kandaki oksijen seviyesiyle ilgili ipucu veren burun tıkanıklığı beyni ve kalbi etkiliyor. Peki, burun tıkanıklığı ne anlama gelir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer?

Akşam'dan Özlem Sönmez'e açıklamalarda bulunan KBB Uzmanı Prof. Dr. Gaffar Aslan, burun tıkanıklığı nedeniyle ağız solunumu yapılması durumunda oksijenin akciğerlerde yeterince tutulamadığına ve sonuç olarak kandaki oksijen seviyesinin azaldığına dikkat çekti.

BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN EN SIK GECE OLUR?

Burun tıkanıklıklarının özellikle geceleri rahatsız ettiğini belirten KBB Uzmanı Prof. Dr. Gaffar Aslan, bunun etkilerini şöyle anlattı:

"Kandaki oksijen seviyesinin azalması beyindeki ve beyni besleyen damarlardaki reflekslerle uzun dönemde kan basıncında artma (hipertansiyon) kalp ritim problemleri ya da kalp yetmezliği gibi sorunlar oluşturur. Burundaki tıkanıklıklar, ağız solunumu yapılmasına bağlı sık geçirilen boğaz enfeksiyonları, boğazda kurumaya bağlı şikâyetler, uyku bozuklukları, horlama ve uyku apnesi gibi problemlere de neden olur. Genel olarak çocuklarda görülen geceleri, yatar pozisyonda oluşan burun tıkanıklıklarının nedeni ise alt burun etlerindeki zengin damar ağı içinde kan birikmesidir. O nedenle büyümeyi etkiler. Bu kapsamda burun tıkanıklığı derhal tedavi edilmelidir."

BURUN TIKANIKLIĞININ 3 ÖNEMLİ NEDENİ

1. Burun ara bölmesinde yer alan ve septum adı verilen kıkırdak - kemik yapıdaki ara bölmenin bir tarafa ve veya her iki tarafa doğru eğri olması,

2. Burun etlerinin büyümesi. Alt burun etlerinin normalden çok büyük olması burunda tıkanıklığa neden olan yapısal problemler içinde en sık karşılaşılan durumdur. Buna da alerjik reaksiyonlar, sigara dumanı, hava kirliği, damar genişletici (tansiyon ilaçları gibi) ilaçlar neden olur.

3. Burun girişinde nazal valv olarak adlandırılan bölgedeki problemler.Burun içi eğrilikler, travmatik burun kırıklarına bağlı olabilecekleri gibi doğum ya da gelişme çağında maruz kalınan hızlı büyüme sırasında oluşabilir.

BURUN TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER?

Enfeksiyon varsa uygun ilaçlarla tedavi edilir.

Alerji saptanan hastalarda uygun antialerjik tedavi verildiğinde burun tıkanıklığı şikâyetinde de azalma sağlanabilir.

Kronik sinüzite ve burun içi poliplere bağlı oluşan tıkanıklıklarda uygun cerrahi yöntem kullanılarak polipler temizlenir.

Burun açıcı haplar ve spreyler özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve alerjik reaksiyonların tedavisinde erken dönemde ve ancak kısa süreli olarak kullanılmalıdır.

İlaçlarla tedavi edilemeyen süreçte cerrahi devreye girer. Septoplasti ameliyatı (burun ara bölmesinin düzeltilmesi), konka (burun etlerini küçültme), fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahileri, balon sinüsplasti (sinüslerin boşalma kanallarının balon yapılarıyla genişletilmesi).

Boza zehirleyebilir, bu hataya dikkat! Bozayla ilgili bilinmesi gereken 5 gerçek

Hindi etinin faydası var mı?

Birçok yetişkin ve çocuk palyaçodan korkuyor! İşte sebebi