Burun kanamasında doğru bilinen yanlışlara dikkat! Burun kanamalarının sebebi nedir?

Burun kanamaları özellikle yaz geldiğinde hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en sık görülen sağlık sorunlarından biri hâline geliyor. Özellikle burun kanaması durumunda kafayı arkaya doğru yaslamak en yanlış uygulamadır. Peki, burun kanamalarının sebebi nedir?

IHA

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen burun kanamaları her mevsim görülebiliyor. Nezle, sinüzit, enfeksiyon ve tümör gibi nedenlerin burun kanamasına sebep olabileceğini belirten uzmanlar, burun kanaması hakkında merak edilenleri anlattı. İşte burun kanamaları hakkında doğru bilinen yanlışlar...

İHA'ya açıklamalarda bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Özlem Özer, burun kanamaları ile ilgili bilgi verdi. 

Her yaştan kişi de burun kanamalarının görülebileceğini belirten Op. Dr. Özer, sıcak yaz aylarındaki kuru havadan ya da kış aylarındaki ısıtıcıların havayı kurutması, nezle grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik hastalıklar, kuvvetli burun sümkürmek, burunun içini parmak ya da tırnakla zedelemek, karaciğer hastalıkları, burun kırıkları ve kafa travması, lösemi ve benzeri bazı tümörlerin burun kanamasına neden olabileceğini söyledi.

“DOĞRU BİLİNEN YANLIŞ UYGULAMALAR”

Burun kanamalarında doğru bilinen yanlış uygulamalar yapıldığını vurgulayan Tekden Hastanesi KBB Uzmanı Op.Dr. Özlem Özer, şu şekilde konuştu:

“Burun kanaması olan kişiyi sakinleştirmek ve yanındaki kişilerin de sakinliğini koruması gerekmektedir. Aksi hâlde strese bağlı tansiyon yükselir ve kanama miktarı artar. Baş asla geriye doğru atılmamalıdır. Başımızı öne eğip ağza gelen kanlar dışarı tükürülmeli. Yutulan kan asla faydalı değildir, aksine kişi de mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Burun içerisine mendil, pamuk, bez gibi yabancı cisimler sokulmamalı. Tansiyon yüksekliğinden şüpheleniliyorsa; varsa tansiyon aleti ölçüm yapılmalıdır. Baş kalp seviyesinden yüksek olmalıdır.” 

“VAKİT KAYBETMEDEN DOKTORA BAŞVURUN”

Şiddetli burun kanaması olduğunda, kanama nefes almayı engelliyorsa, sık tekrarlayan burun kanaması varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini belirten Özlem Özer, şu bilgileri verdi:

“Hastaneye başvurulduğunda kanamayı durdurmak amaçlı burun içine ilaçlı pamuk yerleştirilir. Bir süre beklenip çıkarıldığında kanama durmuş ise burun içine nemlendirici ve yara iyileştirici krem verilir. Gerekli durumlarda kimyasal (gümüş nitrat) ya da elektrokoterizasyon ile ameliyathane ortamında kanama durdurulur. Şayet kanama durmuyorsa 2-3 gün süreyle kalabilen şişen özellikte tampon yerleştirir. Kanamanın şiddetine göre radyolojik görüntüleme de yapılır. Kan tahlili yapılarak ihtiyaç halinde kaybedilen kanın yerine kan ürünleri takviyesi yapılır.”