IHA
Burun estetiği araştırılan konular arasında yer alıyor. Yüzde burnun görünümünü en çok etkileyen kısımlardan bir tanesi burun ucunun şekli olduğunu belirten uzmanlar, burun estetiğinde en çok şikâyet edilen konuların başında burun ucu estetiği operasyonları geldiğini söyledi. Peki, burun estetiği nasıl yapılır? Burun estetiğini kimler yaptırabilir?
Burun estetiği konusunda İHA'ya bilgi veren Dr. Ergün Dinç, burun ucu estetiği operasyonları ile ilgili bilgi verdi. Yüz, ilk bakışta insanın en çok göze çarpan bölgesi olmakla birlikte bu bölgede bulunan şekil bozukluklarının düzeltilmesi estetik ve psikolojik açıdan oldukça önemli olduğunu belirten Dr. Dinç, "Tıp alanında uygulanan tekniklerin gelişmesi ve yenilikçi yöntemlerin uygulanması sayesinde burun estetiğine ilişkin burun ameliyatı günümüz koşullarında geçmişe oranla çok daha basit operasyonlar şeklinde gerçekleştirilebilir. Rinoplasti olarak adlandırılan burun estetiği uygulamaları, hem estetik beklentilerle hem de sağlık açısından önemli bir gereklilik olabilir. Bölgedeki bozukluğun estetik operasyon ile ortadan kaldırılması sonucunda kişi hem daha sağlıklı bir şekilde soluk alıp verebilir hem de istediği görünümdeki buruna sahip olabilir." dedi.
BURUN OPERASYONA UYGUN MU?
Nazoplasti, rinoplasti gibi isimlerle de adlandırılan burun estetiğinin estetik operasyonlar içerisinde en sık uygulananlardan bir tanesi olduğunu kaydeden Dr. Ergün Dinç, şu şekilde konuştu:
"Burunda doğumsal olarak var olan, sonradan oluşan veya travmalara bağlı olarak ortaya çıkmış olan şekil bozukluklarının giderilmesi amacıyla yapılır. Şekil bozukluğu, bazı durumlarda yalnızca görsel açıdan rahatsızlık vermesi sebebiyle düzeltilirken çoğu kişide solunum bozukluğu gibi problemlere yol açması nedeniyle de düzeltilmelidir. Hangi nedenden dolayı estetik operasyon uygulanacak olursa olsun, burun estetiğinde öncelikli hedef, burundaki solunum yolunun operasyon sonunda en iyi şekilde çalışabilir hale getirilmesidir. Operasyon esnasında burnun yeniden şekillendirilmesi, şekil bozukluklarının giderilmesi veya bir bölümünün şeklinin değiştirilmesi işlemlerinden biri veya birkaçı uygulanır."
Rinoplasti uygulaması düşünen kişilerde burun dokularının estetik operasyona uygun olup olmadığının mutlaka cerrah tarafından yapılacak olan muayene esnasında kontrol edilmesi gerektiğini belirten Dinç, "En ufak bir müdahalenin oldukça belirgin sonuçlar doğurması nedeniyle burun estetiğine ilişkin ameliyatlar mutlaka alanında uzman bir cerrah tarafından yapılmalıdır. Erkeklerde de kadınlarda da uygulanabilen burun estetiği, komplike bir operasyondur. Beklenen sonucun tam olarak elde edilmesi 6 ila 12 ay aralığında bir süreç gerektirir. Bu süreç burundaki operasyonun büyüklüğüne, burundaki dokuların yapısına veya sorunun ciddiyetine göre değişkenlik gösterir. Ameliyat sonrasında hastaların bir kısmında tam olarak istenilen şeklin elde edilebilmesi için küçük düzeltme uygulamaları gerekebilir." ifadelerini kullandı.
BURUN UCU ESTETİĞİ NEDİR?
Dr. Ergün Dinç, burnun görünümünü en çok etkileyen kısımlardan bir tanesi de burun ucunun şekli olduğunu belirterek ,burnun uç kısmında yaygın şekilde görülen şekil bozukluklarını şöyle sıraladı:
"Burun ucunun olması gerekenden geniş olması
Sıkıştırılmış gibi görünen burun ucu
Burun deliklerinin birbiriyle simetrik olmaması
Burun ucunda düşüklük
Burun ucu kalkıklığı
Sivri yapılı burun ucu"
Belirtilen sorunların bulunduğu hastalarda burun estetiğinin bir alt dalı olan burun ucu estetiği operasyonlarından yararlanılması gerektiğinin altını çizen Dr. Ergün Dinç, "Bu operasyonlarda burnun kemik kısmına dokunulmaz, yalnızca burun ucunda yer alan yumuşak doku ve kıkırdak kısımda işlem yapılır. Bu nedenle rinoplastiye göre daha kolay ameliyatlardır. Ameliyat öncesi ve sonrasında yapılan uygulamalar diğer burun estetiği ameliyatları ile hemen hemen aynıdır. Ameliyat süresi daha kısa olup tüm işlemler 30-60 dakika aralığında bir süreçte tamamlanır. Hastalar genellikle aynı gün içerisinde taburcu edilir. İyileşme süresi de rinoplasti ameliyatlarına oranla daha kısadır." dedi.
BURUN ESTETİĞİ NEDEN YAPILIR?
Burun estetiğinin yapılma nedenlerinden ilki burunda bulunan doğumsal veya sonradan gelişmiş bir şekil bozukluğu nedeniyle nefes alıp vermeye ilişkin problemlerin görülmesi olarak açıklayan Dr. Ergün Dinç, "Solunum sorunlarına neden olan şekil bozukluğu gözle görülebilir bir bozukluk olabileceği gibi, burnun iç kısmında yer alan ve dışarıdan fark edilemeyecek bir bozukluk da olabilir. İkinci neden ise kişinin burnunun görünümünden rahatsız olması ve daha farklı görünen bir buruna sahip olmak istemesidir. Burnun kemik kısmında bir eğrilik veya çıkıklığın olması, kıkırdak yapısında gözlenen şekil bozuklukları, burnun aşırı büyük olması, burun yapısında asimetriklik olması gibi durumlar, burun estetiği ameliyatını gerektiren nedenler arasında yer alır. Estetik amaçlarla yapılan operasyonlarda tamamen kişisel tercihler rol oynar. Bazı kişiler çok büyük veya çıkıntılı bir burnu olmasına karşılık burnunun görünümünden gayet memnun iken, bazı kişiler normal görünümde bir burun yapısına sahip olmalarına karşılık farklı bir burun görüntüsünü tercih edebilir. Sonuç olarak rinoplasti operasyonları, sağlık sorunları veya kişisel tercihler nedeniyle yapılabilen ve oldukça yaygın şekilde uygulanan ameliyatlardır." şeklinde konuştu.
BURUN ESTETİĞİ NASIL YAPILIR?
Dr. Dinç, yapılan burun estetiği ameliyatı yapılış yöntemlerini şöyle açıkladı: "Çoğunlukla genel anestezi altında yapılan bir operasyon türüdür. Yalnızca küçük dokunuşlar gerektiren basit rinoplasti operasyonlarında ise cerrahın tercihine göre lokal anestezi de uygulanabilir. Ameliyat ortalama olarak 2 saat sürerken ameliyat öncesi hazırlıklar ve ameliyat sonrasında yapılan uygulamalar ve müşahede süreleri ile birlikte bir rinoplasti operasyonu genellikle 1 gününüzü alır. Yaygın olarak tercih edilen 2 farklı burun estetiği tekniği vardır. Bunlardan ilki olan açık rinoplastide burun delikleri arasından küçük bir kesi açılır ve bu kesi sayesinde cerrahın görüş açısı genişletilir. Genellikle burundaki şekil bozukluğu ileri düzeyde olan veya daha önceden farklı bir burun estetiği operasyonu geçirmiş olan kişilerde açık rinoplasti tekniği tercih edilir. Açık tekniğin en büyük avantajı görüş açısının daha geniş olmasıdır. Fakat iyileşme süreci daha uzundur ve operasyon sonrasında oluşan ödem, morluk gibi sorunlar daha büyük boyutludur. Bir diğer teknik olan kapalı rinoplastide ise yapılan kesi burun delikleri içerisinde kalacak şekilde ayarlanır. Cerrahın görüş alanı daha azdır, fakat iyileşme süresi daha kısadır ve operasyon sonrasında burunda dikiş izi kalmaz. Kapalı rinoplasti tekniği genellikle daha küçük boyuttaki şekil bozukluklarının düzeltilmesinde tercih edilir."
AMELİYATSIZ BURUN ESTETİĞİ
Burundaki şekil bozukluğunun çok ciddi boyutta olmadığı durumlarda tercih edilen uygulamalarından bir tanesi de ameliyatsız burun estetiği olduğunu belirten Dr. Ergün Dinç, "Burun dolgusu olarak da adlandırılan bu yöntemde burun köprüsüne dermal dolgu uygulaması yapılır. Burun ucu düşüklüğü, burunda kontür problemi, kırışık burun görünümü ve burun basıklığı gibi hafif problemlerin tedavisinde oldukça güvenilir bir seçenek olan ameliyatsız burun estetiği uygulamaları, oldukça basit operasyonlar olmakla birlikte dolgu için tercih edilen ürünler tamamen güvenilir yapıya sahiptir. Bu yöntemle yapılan estetik uygulamalarda buruna yeni bir görünüm kazandırmanın yanı sıra doğuştan düşük olan veya yaşla birlikte düşen burun uçlarında istenen görüntü elde edilebilir." dedi.
BURUN ESTETİĞİ SONRASI YAPILMASI GEREKENLER
Dr. Dinç, burun estetiği sonrası yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: "Ameliyat sonrasında genellikle ağrı oluşur ve bu nedenle anestezinin etkisinin geçmesi beklenmeden hastaya ağrı kesici uygulamaları yapılır. Daha sonrasında doktorunuzun önerdiği ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
Ameliyat sonrasında genellikle 4-6 saatlik bir süre boyunca ayağa kalkmak önerilmez. Ayağa ilk kalkışınızda baş dönmesi, göz kararması gibi sorunlar gözlenmesi normaldir. Bu nedenle bir yakınınızdan yardım almanız önerilir.
Hem ameliyat esnasında hem de sonrasında genizden kan sızıntısı gerçekleşmesi normaldir. Bu kanama farkında olmadan yutularak bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu nedenle kanlı kusma veya ertesi gün kandan kaynaklı olarak siyah renkli dışkı gözlenebilir.
Ameliyattan 6 saat sonra eğer mide bulantısı yok ise su içilebilir, çorba ve ayran gibi sulu gıdalar azar azar tüketilmeye başlanabilir. İlk birkaç gün genellikle sıvı gıdalarla beslenme önerilir.
Göz altlarında, burun etrafında ve yüzün belirli kısımlarında şişlik ve morluklar oluşması normaldir ve gün geçtikçe hafifleyerek yok olacaktır.
Kanamanın önlenmesi için yastık yüksek tutulmalıdır ve ilk 15 gün burna su çekilmemeli, sümkürülmemelidir. Bu süreçte burnun tıkalı kalması normaldir.
Hedeflenen şeklin tam olarak elde edilebilmesi için birkaç ay (bazı durumlarda 6 ay) gözlük takılması önerilmez."
BURUN ESTETİĞİNİN İYİLEŞME SÜRESİ
Burun estetiği uygulamasının yapılan hastalarda iyileşme süresi operasyonun boyutuna göre değişmekle birlikte hastalar genellikle 4-6 saat içerisinde ayağa kalkarak dolaşmaya, 6 saat sonra bulantı ve kusma yok ise yemek yemeye başlayabileceğini kaydeden Dr. Ergün Dinç, "Hastalar bazı durumlarda aynı gün taburcu edilirken bazen de 1 gece müşahede altında tutulduktan sonra ertesi gün taburcu edilir. Ameliyat bitiminde genellikle buruna tamponlar yerleştirilir. Bu tamponlar 1-2 gün sonra, burun sırtına yerleştirilen kalıp ise ameliyattan yaklaşık olarak 1 hafta sonra çıkartılır. Ameliyat sonrasında hastalar herhangi bir komplikasyonun gerçekleşmemesi durumunda genellikle 1 hafta ile 10 gün arası bir süre içerisinde iş yaşantısına geri dönebilir. Operasyon sonrası şişlik ve morlukların oluşması normaldir ve zamanla hafifleyerek 1 hafta-10 gün içerisinde makyajla kapatılacak düzeye kadar azalır. Ameliyatın üzerinden 1 ay geçtikten sonra oluşan ödemin yüzde 75-80’lik kısmı yok olur. Hedeflenen şekil ve tam iyileşmeye ise ameliyattan bir yıl sonra ulaşılır. Bu süreç içerisinde burun bölgesinde sabahları oluşan ve ilerleyen saatlerde kaybolan ödem sorunu görülmesi normaldir." şeklinde sözlerini sonlandırdı.