Bursa'nın meşhur üzüm şırası tescillendi!

Bursa'nın meşhur üzüm şırası tescillendi. İskender'in yanında çok sevilen üzüm şırası hem gazsız hem de lezzetli bir içecek. Peki, üzüm şırası nasıl yapılır? Üzüm şırasının faydası var mı?

AA

Bursa'nın tescilli lezzetlerine üzüm şırası da eklendi. Peki, üzüm şırası nasıl yapılır? Üzüm şırasının faydası nedir?

AA'da yer alan habere göre Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), "Bursa üzüm şırası"nı coğrafi işaret olarak tescil etti.

Bursa mutfak kültürünün önemli bir unsuru olan ve başta Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi olmak üzere birçok eserde söz edilen üzüm şırası için TÜRKPATENT'e yaptığı başvuru sonuçlandı. Yapılan inceleme sonucunda "Bursa üzüm şırası" coğrafi işaret alarak kentin tescilli lezzetleri arasına girdi.

ÜZÜM ŞIRASI NASIL YAPILIR?

Şıra tarifi içim üzümler önce bağlardan toplanır ve temiz yere serilerek kurutulur. Kurutulmuş üzümler yıkanıp su dolu kaba boşaltılarak bir gün bekletilir. Ertesi gün üzüm taneleri bir süzgeç yardımıyla süzülür. Üzümler robottan geçirilerek suyu çıkarılır. Temiz bir tülbent veya süzgeç ile süzülür. Üzüm suyu 4-5 günün sonunda şıraya dönüşür.

ÜZÜM ŞIRASININ YANINDA NE GİDER?

"Bursa üzüm şırası" tören ve kutlama yemeklerinde, iftar sofralarında ve özel günlerde sunulmaktadır. Özellikle Bursa'nın diğer ünlü lezzetleri Bursa döner kebabı ve pideli köftenin yanında tercih edilir.

Birçok tarihçinin eserlerinde ve gezginlerin yazılarında üzüm şırası hakkında yazılar bulunmaktadır. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde de Uluabat Gölü kenarındaki üzüm bağlarından ve kırmızı üzüm şırasından bahsedilir. Bursa üzüm şırası, çekirdekli siyah kuru üzüm, su ve isteğe bağlı olarak şeker kullanılarak üretilmektedir.

Enerji veren bir içecek olmakla birlikte ferahlatıcı etkisi de vardır.