HATİCE GÖVENÇ
2025 Ramazan'ının 3. Gününde milyonlarca insan "Bugün ne pişirsem?" sorusuna yanıt arıyor. Çünkü bazen iftar menüsüne karar vermek yemek yapmaktan daha zor olabiliyor. Peki, 3.gün iftar menünüz hazır mı?
Herkesin yemek zevki ve damak tadı farklıdır. Bazıları iftar sofrasında mezeleri sever, bazıları da ana yemek odaklıdır. Bazıları ise sadece tatlıyı bekler. Peki, sizin menünün kraliçesi ne? Ramazanın 3.gününde güzel bir iftar menüsü hazırladık. İşte nefis yemek listesi...
3.GÜN İFTAR MENÜSÜ
Ezogelin çorbası
Hünkar beğendi
Bulgur pilavı
Yoğurtlu kereviz salatası
Mevsim salata
Magnolya tatlısı
KEREVİZ SALATASI MALZEMELER
1 Su bardağı rendelenmiş mor lahana
2 Adet büyük boy rendelenmiş kereviz
1 Su bardağı rendelenmiş yer elması
5 Dal kıyılmış taze soğan
Yeteri kadar tuz
Yarım su bardağı süzme yoğurt
KEREVİZ SALATASI TARİFİ
Kereviz salatası tarifi için önce kerevizleri temizleyin ve güzelce rendeleyin.
Ardından malzemelerin hepsini karıştırın. Servis ederken kıyılmış taze soğan serpin. İsteğinize göre üzerine süslemek için ceviz de ekleyebilirsiniz. Kereviz salatası hazır. Afiyet olsun...
İFTARA EZOGELİN ÇORBASI MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı bulgur
1 tatlı kaşığı pirinç
Pul biber ve nane
2 diş sarımsak
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
Bir miktar tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
2 litreye yakın sıcak su
EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ
İftar menülerinde ezogelin çorbası genelde sevilir. Bu çorba için önce soğanlar rendelenir ve sarımsak ezilerek ikisi de tereyağında kavrulur.
Soğanlar kavrulunca nane, kırmızı biber ve salça ilave edilerek kavrulur. Ardından mercimek, pirinç, bulgur ve tuz da ekleyerek karıştırılır.
Başka bir tarafta kaynamakta olan 2 litreye yakın su ezogelin çorbası üzerine ilave edilir. Düdüklünün kapağı kapatılır. İsteyenler normal tencerede de yapabilir. Afiyet olsun...
HÜNKÂR BEĞENDİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER
600 gram göre dana eti
2 tane kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adetorta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası
4 diş sarımsak
2 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
BEĞENDİ İÇİN:
4 adet orta boy patlıcan
1,5 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ
Hünkâr beğendi tarifine önce patlıcanlardan başlayın. 4 adet orta boy patlıcana bıçakla delikler açın ve fırın tepsisine alın. 200 derecede yaklaşık 20 dakika fırınlayın. Fırınlanmış patlıcanları bir kaba alın ve kabuklarının kolay soyulması için üzerini streçleyip, 15 dakika kadar bekledikten sonra kabukları soyun.
Etlerin pişirilmesi
Bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı da üzerine ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun.
Dört diş doğranmış sarımsağı da üzerine ekledikten sonra 600 gram kuşbaşı dana veya kuzu etini ilave edin.
Etler suyunu salıp çekene kadar pişmeye bırakın. 1 yemek kaşığı domates salçası, 1'er çay kaşığı tuz ve karabiber, 3 adet soyulmuş, doğranmış domates ekleyin. İki su bardağı sıcak su ekleyip etler yumuşayana kadar pişmeye bırakın.
Beğendinin yapılması
Şimdi de beğendiyi hazırlayalım. 1 yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritin. 1,5 yemek kaşığı unu üzerine azar azar ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun. Hünkâr beğendinin püf noktası burasıdır.
Üzerine fırınladığınız ve kabuklarını soyduğunuz patlıcanları ekleyin. 1,5 su bardağı sütü de üzerine yavaş yavaş ilave edin ve sürekli olarak karıştırın. 1'er çay kaşığı tuz ve karabiberi de ekleyin.
Sonra son olarak yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin ve karıştırıp ocaktan alın. Beğendinin üzerine yumuşacık pişmiş etleri serpiştirin ve servis edin, afiyet olsun...