AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Benim Yemeğim'in bugünkü menüsü Türk mutfağında çok sevilen imam bayıldı ve yanında mercimek püresi tarifi oldu. Peki, imam bayıldı nasıl yapılır? İmam bayıldının püf noktası nedir? Patlıcanla yapılan imam bayıldı akşam yemeğinde ana yemek olarak sunulabilir. Yanında servis edilen mercimek püresi ise farklı tarif arayanların favori lezzeti olabilir. İşte "Bugün ne pişirsem?" diyenlere özel ve farklı tarif...
MİNİ İMAM BAYILDI VE MERCİMEK PÜRESİ MALZEMELER
İmambayıldı için:
1 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet kapya biber
1 adet domates
5 dal maydanoz
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Kızartmak için:
Bolca sıvı yağ
Sosu için:
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Su
MERCİMEK PÜRESİ İÇİN:
1 su bardağı yıkanmış kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
Yarım limonun suyu
Tuz ve karabiber
MERCİMEK PÜRESİ YAPILIŞI:
Kırmızı mercimekleri suda haşlıyoruz. Haşladığımız mercimeği soğan, sarımsak, tuz, karabiber, limon suyuyla beraber blenderda püre haline getiriyoruz.
İMAMBAYILDI YAPILIŞI:
Mini imam bayıldı tarifi için önce patlıcanları alacalı soyuyoruz ve yuvarlak şeklinde kesiyoruz. Patlıcanların ortasındaki çekirdekleri çıkartıp kızdırdığımız yağda patlıcanları kızartıyoruz. Patlıcanların fazla yağını almak için peçetenin üzerine alıyoruz.
Zeytinyağında doğradığımız soğanları soteliyoruz. Toz şeker ilave edip soğanları karamelize ediyoruz. Ezdiğimiz sarımsağı; doğradığımız kapya biberi ve domatesi tavaya ekliyoruz. Tuz ve karabiber ilavesi yaptıktan sonra ince ince kıydığımız maydanozu da ekliyoruz.
SOSUN YAPILIŞI:
Domates salçası, zeytinyağı, sıcak su, tuz ve karabiberi çırpma teliyle karıştırıyoruz. Fırın kabına kızarttığımız patlıcanları alıyoruz ve üzerlerine hazırladığımız harcı yerleştiriyoruz. Domates sosunu etrafında gezdirdikten sonra 180 derecede 7 dakika fırında kızartıyoruz.