Bugün ne pişirsem diyenler için hünkâr beğendi tarifi

Osmanlı mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemeklerden biri olan hünkâr beğendi, lezzetiyle görünümüyle sofralarda en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Közlenmiş patlıcan ve beğendisiyle eti tamamlayan hünkâr beğendi ''Bugün ne pişirsem?'' diyenler için güzel bir ana yemek tercihi olabilir. Peki, hünkâr beğendi nasıl yapılır? İşte hiç bilmeyenlerin bile yapabileceği hünkâr beğendi tarifi ve malzemeleri...

"Bugün ne pişirsem" diye düşünenler için adım adım hünkâr beğendi tarifi hazırladık. Osmanlı mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden olan hünkâr beğendi üç aşamadan oluşuyor. Patlıcanların közlenmesi, beğendinin hazırlanması ve etlerin pişirilmesiyle bu eşsiz yemek ortaya çıkıyor. Hünkâr beğendinin püf noktası ise beğendinin kıvamıdır. Beğendi yapımında soğuk süt kullanın ve sütü kavrulan un karışımına yavaş yavaş ekleyin. İşte adım adım hünkâr beğendi tarifi ve malzemeleri...

HÜNKÂR BEĞENDİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

600 gram göre dana eti

2 tane kuru soğan

3 yemek kaşığı zeytinyağı

3 adetorta boy domates

1 yemek kaşığı domates salçası

4 diş sarımsak

2 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz

BEĞENDİ İÇİN:

4 adet orta boy patlıcan

1,5 su bardağı süt

1,5 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı tereyağı

Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ

Hünkâr beğendi tarifine önce patlıcanlardan başlayın. 4 adet orta boy patlıcana bıçakla delikler açın ve fırın tepsisine alın. 200 derecede yaklaşık 20 dakika fırınlayın. Fırınlanmış patlıcanları bir kaba alın ve kabuklarının kolay soyulması için üzerini streçleyip, 15 dakika kadar bekledikten sonra kabukları soyun.

Etlerin pişirilmesi

Bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı da üzerine ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun.

Dört diş doğranmış sarımsağı da üzerine ekledikten sonra 600 gram kuşbaşı dana veya kuzu etini ilave edin.

Etler suyunu salıp çekene kadar pişmeye bırakın. 1 yemek kaşığı domates salçası, 1'er çay kaşığı tuz ve karabiber, 3 adet soyulmuş, doğranmış domates ekleyin. İki su bardağı sıcak su ekleyip etler yumuşayana kadar pişmeye bırakın.

Beğendinin yapılması

Şimdi de beğendiyi hazırlayalım. 1 yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritin. 1,5 yemek kaşığı unu üzerine azar azar ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun. Hünkâr beğendinin püf noktası burasıdır.

Üzerine fırınladığınız ve kabuklarını soyduğunuz patlıcanları ekleyin. 1,5 su bardağı sütü de üzerine yavaş yavaş ilave edin ve sürekli olarak karıştırın. 1'er çay kaşığı tuz ve karabiberi de ekleyin.

Sonra son olarak yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin ve karıştırıp ocaktan alın. Beğendinin üzerine yumuşacık pişmiş etleri serpiştirin ve servis edin, afiyet olsun...