Yiyecekleri yemeden önce yıkamak her zaman doğru değil. Bu tutum mutfakta zararlı bakterilerin yayılmasına zemin hazırlıyor. Peki, hangi yiyecekler yıkanmamalı?
Kırmızı et ve tavuk
Birçok uzmanın açıklamasına göre çiğ et, tavuk, hindi veya yumurta yıkamak lavabo, tezgâh ve diğer mutfak yüzeylerine mikrop bulaştırabilir. Protein ürünleri endüstriyel işleme sırasında zaten temizlenir ve tekrarlanan yıkama yalnızca tehlikeli üreme riskini artırır. Bu mikroorganizmalar ısıl işlem sırasında ölür. Dolayısıyla et, tavuk ve kümes hayvanlarını yıkamaya gerek yok.
Mantar
Mantar marketten satın alındıysa, yıkamaya gerek yoktur. Bu sadece yemeğin tadını bozar. Sonuçta, mantarlar suyu çok iyi emer. Uzmanlar, ürünü sadece hafifçe durulamanızı ve hemen bir kağıt havluyla kurutmanızı önerir.
YİYECEKLERE DOKUNMADAN BU KURALA DİKKAT
Kendinizi ve sevdiklerinizi zararlı bakterilerden korumak istiyorsanız uygulayabileceğiniz iki basit kural var. Yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi sıcak sabunlu suda 20 saniye yıkayın. Mutfak lavabosu bakteriler için üreme alanıdır. Bu mekanın içine ve yakınına yeşillik , sebze, meyve ve ambalajsız diğer ürünleri koymayın.