Son yıllarda paketli gıdaların tüketimi çok fazla artmaya başladı. Bu gıdaların başında dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hazır çorbalar geliyor. Belki de sağlıklı diye aldığınız hiçbir hazır çorba, evde yapılan çorbaya benzememektedir. Hazır çorbalar zor durumda kaldığımızda tüketilebilir.
HAZIR ÇORBA TEHLİKESİ
Mideyi rahatlatmak ve daha hızlı bir şekilde mideye doygunluk kazandırmak için yemeklere çorba ile başlamanız öneriliyor. Ancak tükettiğiniz çorbalar hazırsa vücudunuz için çok zararlı olabiliyor. Hazır çorbaları çok fazla tüketmek vücudunuza bağımlıklık yapabiliyor.
Uzmanlar genellikle hazır çorba tüketmek yerine çorbaları evde kendinizin yapması gerektiğini vurguluyor.
Zaman sıkıntınız yoksa malzemelerini bildiğiniz, damak zevkinize uygun çorbalar yapabilirsiniz. Çünkü hazır çorbaların içerisinde çok nadir de olsa monosodyum glutamat yani Çin tuzu vardır.
Bu tuz, kişide bağımlılık yapmaktadır. Diğer bir sıkıntı ise hazır çorbalarda bulunan sodyum oranıdır. Evde yaptığımız zaman çorbayı, tuz oranını istediğimiz miktarda ayarlayabiliriz. Ancak hazır çorbalarda bunu ayarlamak mümkün değildir.
Tüketilen hazır çorba ile birlikte vücudun sodyum oranını artırmaktayız. Sodyum oranının artması, kan basıncını yükselttiği gibi kalp ritmini de bozabilir. Bunun için mümkün oldukça ev tipi beslenmeye özen göstermek gerekir.
Çorba, ayrıca vücudumuza sıvı girişi sağlamanız için önemli bir besindir.. Hazır çorba yerine evde yapılan az tuzlu çorbaları tercih etmek sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
Bazı yemeklerin günlük tüketilmesi uygun, bazı yemekler ise 2-3 gün buzdolabında bekletildikten sonra kullanılabilir. Sebze çorbaları da buzdolabında bekleyebilir. Ancak yoğurt, etli ve tavuklu çorbalar günlük olarak tüketilmelidir.
12 saati geçmemesine özen gösterilmelidir. Posalı çorbaları tüketmek, kalın bağırsak açısından önemlidir. Mercimek ve ezogelin çorbası, posa bakımından oldukça zengindir.