Bu vitaminin fazlası beyni yaşlandırıyor! Demansın en büyük nedeni doz aşımı

Folik asit ölçülü kullanımda beyni destekliyor. Bunamanın önüne geçiyor. Ancak yapılan araştırmalarda folik asit fazla kullanımda beyin hücrelerinde yaşlanmaya neden oluyor. İşte detaylar...

Bunama ve alzaymır ileri yaşlarda hayatı zorlaştıran hastalıklar. Folik asit ise doz aşımında beyin için zararlı olabiliyor. İşte detaylar...

FOLİK ASİTİ FAZLA KULLANIRSAK NE OLUR?

Demans, bir kişinin giderek daha unutkan hale gelmesine ve zamanla zihnin karışmasına neden olan nörodejeneratif bir rahatsızlık. Önlemek için doğru adımları atmak ise büyük önem taşıyor. Bunlar biri ise folik asit alımının yeterli düzeyde olması. Beyindeki işlevsel gerileme söz konusu olduğunda, özellikle artan bunama vakalarıyla birlikte araştırmacıların başta gelen konuların arasında yer alıyor.

Mayo Clinic'e göre; kırmızı kan hücresi oluşumu ve sağlıklı hücre fonksiyonu ve büyümesi için folatı kullanır. Yeşil yapraklı sebzelerde, kuruyemişlerde, baklagillerde ve ayrıca limon, portakal, muz, çilek ve kavun gibi meyvelerde doğal olarak bulunur.

Yapılan ön araştırmalarda, bunama ve Alzheimer hastalığının düşük folat seviyeleri ve yüksek homosistein düzeyleri ile bağlantılı olabileceği desteklendi. Bu çalışmanın ardından vitamin düzeyleri ve nörodejeneratif rahatsızlıklar arasındaki ilişkiye dair önemli tespitler yapıldı.

Folik asidin özellikle yaşlılarda ruh hali ve bilişsel işlevler dahil olmak üzere birçok vücut işlevini etkilediği artık bilinmektedir. Bu nedenle folat eksikliği beyin fonksiyonlarını ve sinir sinyallerini etkileyerek potansiyel olarak bunama ve ölüm riskini artırabilir.

Bununla birlikte, doğru miktarda folik asit almak, beyin fonksiyon kaybına karşı korunmak için önemlidir. Fakat aşırı folik asit alımı, düşük B12 vitamini düzeyine sahip kişilerde zihinsel gerilemeyi tersine hızlandırabilir.