Kuymak hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle insanların zihninde yer edinmeyi başarıyor. İçerisine eklenen peynirlerle uzayan kuymak, eşsiz lezzetiyle damatlarda enfes bir tat bırakıyor. Karadeniz'de oldukça fazla tüketilen mıhlamayı her kahvaltıda görmek mümkün olabiliyor.
Karadeniz'de yapılan her kahvaltıda kuymak görmek pek de şaşırtıcı olmaz. Hem yapılış olarak hem de lezzet olarak kuymak pek çok insanın dikkatini çekiyor. Özellikle tüketilirken görsel şölen de sunan mıhlama, Karadeniz denilince hemen akla geliyor. Ayrıca birçok insan sırf mıhlama yiyebilmek için bile Karadeniz'e gidebiliyor.
2,5 yemek kaşığı mısır unu.
2 yemek kaşığı tereyağı.
1 su bardağı su.
1 su bardağı küp şeklinde doğranmış Karadeniz kaşarı
Öncelikle tereyağı eritilir.
Akabinde çok kızarmadan mısır unu eklenir.
Sonra kavurmaya başlanır.
Sürekli olarak karıştırılır.
Un kavrulduktan sonra 1 su bardağı su eklenir ve koyu kıvam alana kadar karıştırılır.
Devamında kaşar eklenir ve kaşar eriyene kadar karıştırılmaya devam edilir.
Sonra kuymak sıcak olarak servis edilir ve afiyetle tüketilir.
Kuymak daha lezzetli olsun diye bazı püf noktalara dikkat edilebilir. Söz konusu noktalar, kuymağın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Bakır tava ile hazırlanacaksa kısık ateşte pişirilmelidir.
Tereyağının miktarı arttırılabilir.
Mısır unu, rengi dönünceye kadar kavrulur.
Su yerine süt de kullanılabilir. Ayrıca su ve süt yarı yarıya da kullanılabilir.
Karadeniz kaşarı yoksa eriyebilen türde tel peynir veya kaşar peynir de kullanılabilir. (Söz konusu peynirlerin tuz oranına da dikkat edilmesi gerekiyor.