Bu proteinin eksikliği yaşlanmaya neden oluyor! Cilt için muhakkak dikkat edilmeli

Kolajen cildin, saçın, tırnakların, eklemlerin ve bağ dokularının sağlığını ve yapısını korumada görev alan bir protein olarak biliniyor. Genç bir cilt sahibi olabilmek için fazlaca önemli de görülüyor. Beslenme düzeni de kolajen üretimine etki edebiliyor. İşte yaşlanma karşıtı olabilen, cilt faydalı o besinler…

Kolajenin cilt sağlığı için yaşlanma karşıtı olarak görülebilmesi, hangi besinlerde bulunduğu sorusunu da ortaya çıkartıyor. Nitekim kolajen doğrudan besinlerde bulunmuyor. Ancak vücut tarafından kullanılan amino asitlerin kaynaklarına hizmet edebilen bazı besinler bulunuyor. Söz konusu besinler kolajen için faydalı olabiliyor. Bu da daha sağlıklı bir cilt yapısına ve yaşlanma belirtilerinin yavaşlamasına yol açabiliyor.

CİLT İÇİN KOLAJENİN FAYDALARI

Cilt için oldukça faydalı olan ve yaşlanma karşıtı olarak da bilinen kolajen, vücuttaki en yaygın protein türlerinden biri olarak biliniyor. Nitekim pek çok farklı dokuda bulunabiliyor. İşte cilt için faydalı olan kolajenin en yaygın bulunduğu yerler;

Cilt: Cildin elastikliğini ve sağlamlığını korumaya faydalı olabilen kolajen, ciltteki yaşlanma sürecinin de yavaşlamasına faydalı olabilir. Bu nedenle vücuttaki miktarının korunması gerekir.

Kemikler: Kemiklerin sağlamlığına ve dayanıklılığına faydalı olur.

Bağ Dokusu: Bağlar, tendonlar ve kıkırdak gibi bağ dokularının yapısında görev alır.

Kaslar: Kasların elastikiyetini sağlayama faydalı olur. Kasların yapısal desteklerinden biri olarak da bilinir.

Dişler: Dişlerin sağlamlığını korumada faydalı olur.

İç Organlar: Akciğerler, karaciğer, kalp ve böbrekler gibi iç organların yapısında bulunur. Organların sağlamlığını korumaya faydalı olur.

Saçlar ve Tırnaklar: Saçların ve tırnakların güçlü ve sağlıklı olmasına faydalı olur.

HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Cilt için pek çok faydası bulunan ve yaşlanma karşıtı olarak bilinen kolajen, vücutta pek çok farklı dokuda bulunur. Bu nedenle sağlık açısından fazlaca önemli olarak görülür. Kolajen üretimi için gerekli görülebilen besin kaynaklarından bazıları şu şekildedir; sığır eti, tavuk eti, hindi eti, sakatatlar, balık, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, kıvırcık marul, pazı, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler) ve kırmızı meyveler (çilek, böğürtlen, ahududu gibi kırmızı meyveler).