Bu meyvenin olgunu değil çürümüşü değerli! Sivas'ta kalp ve cilt hastalıklarının ilacı, kilosu 100 TL

Sivas'ta doğada kendiliğinden yetişen Üvez ağaçları iki yılda bir meyve veriyor. Fakat bu meyveyi tüketmek için çürümesi bekleniyor. Çürük tüketilen meyvenin kalp ve cilt hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. İşte Sivaslıların kalp ilacı olan meyvenin detayları...

IHA

Sivas'ın yöresel meyvelerinden bazılarının kalp ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Bunlardan biri de Sivas'ın yüksek rakımlarında iki yılda bir olgunlaşıp çürümeye başlayınca tüketilen üvez. Doğada kendiliğinden yetişen üvez adeta kalp ilacı gibi tanımlanıyor.

ÇÜRÜMÜŞ HALİ KALBE ŞİFA

Olgunlaşan meyveler Ağustos ve Eylül aylarında toplanarak çürümeye bırakılıyor. Çürük tüketilen meyvenin kalp ve cilt hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık problemine iyi geldiği düşünülüyor. Meyve ishal vakalarının hızlıca çözümü içinde tüketiliyor.

KİLOSU 100 TL

Bir yıl aradan sonra geçtiğimiz yıl Ağustos ve Eylül aylarında toplanıp çürümeye bırakılan Üvez meyveleri Sivas'ta tezgâhlarda yerini aldı. Kilosu 100 TL'den satılan meyve şifa arayanlara umut oluyor.

ÜVEZİN FAYDALARI

Sivas'ta aktarlık yapan Orhun Özfidancı, meyvenin birçok hastalığa iyi geldiğini belirterek, üvezin faydalarını şöyle sıraladı:

"Sivas'ta Koyulhisar, Suşehri bölgesinde yetişmektedir.

Sindirim sistemine, kalp damara hastalıklarına, tansiyona, kadın hastalıklarına iyi gelir ve düzenli kullanıldığı zaman ise cilt bakımına da faydası olan çok şifalı bir meyvedir. Bu meyve, 2 senede bir yetişir ve en son biz bu meyveyi 3 sene önce satmıştık.

Kasım, Aralık ve Ocak ayları gibi çıkar ve olgunlaşması beklenir. Sertleşip siyahlaştığı zaman ise tezgâhlarda satılmak için yerini alır. Kilosunu 100 liradan satıyoruz."

TALEP ÇOK FAZLA

Tezgâhlarda satışa çıktığı zaman çok talep gören bir meyve olduğunu belirten Özfidancı, şunları söyledi:

"Satışı için zaman aralığı da dar olan meyvedir. Ancak şuanda çok fazla talep var. Satışlarımız Ocak ayının sonlarına kadar devam eder ve daha da bulamazsınız. 2 yılda bir yetişmesine rağmen toplanması ve temizlenmesi zor bir meyvedir. Müşterilerimizden bazıları faydalı olduğu için çocuklukları tüketsin diye alırken bazı müşteriler eskiyi hatırlamak amacıyla alıyorlar."