Bebeklerin ek gıdayı sevmesi için en az 8 kere tatması gerekir

Bebeklerin ya da çocukların iştahsızlığı aileler için büyük problem. Peki, bir bebek ne zaman ek gıdaya geçmeli? Yemek konusunda bebeklerin kesinlikle zorlanmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nalan Karabayır, ''Ek gıdaya geçişte çok önemli kurallar var.'' dedi. Karabayır, bebeğin herhangi bir ek gıdayı sevebilmesi için en az 8 ila 15 defa tatması gerektiğini belirtti. İşte bebeklerin ve çocukların iştahsızlığı için çözümler...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Bebeklerin ve çocukların iştahsızlığı için anne babalar her yolu denese de bazen yapılan hatalar durumu daha da zorlaştırıyor. Peki, iştahsızlığın sebebi nedir?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nalan Karabayır, bebeklerde ve çocuklarda iştahsızlıkla ilgili bilinmeyenleri anlattı.

EK GIDADA NELER YEDİRİLMELİ?

Bebeklerin ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi gerektiğine dikkat çeken Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hekimi Prof. Dr. Nalan Karabayır, bebeklerde ek gıdayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Tamamlayıcı beslenme, yani ek gıdalara ise; altıncı aydan sonra başlanmalıdır. Altıncı aydan sonra ek gıdaya geçmemizin sebebi, anne sütünün artık bebeğin artan protein, enerji ihtiyacını tam olarak karşılayamaması ve B12, demir, çinko gibi mikro element ve vitamin depolarının tükenmesidir. Bu nedenle ek gıdalarda, özellikle hayvansal gıdaların bebeğe verilmesi, bu anlamda büyük önem taşımaktadır."

HİÇ BİR ŞEY YEMEYEN BEBEKLER NASIL BESLENMELİ?

Dokuzuncu aya kadar anne sütünün beslenmenin yüzde 75'ini, 9 -12 aylar arasında yüzde 50'sini oluşturduğunu söyleyen Karabayır, ek gıdaya geçişte önemli kuralları şöyle sıraladı:

"9'uncu aya kadar gıdalar tadım şeklinde ilerleyecek ve beslenmenin büyük bir kısmını anne sütü oluşturacaktır. Ancak bazı bebekler, özellikle 8 ve 9'uncu aylarda, ek gıda almakta zorluk çekebilir.

Bu dönemlerde yapılması gereken en önemli şeylerden biri, bebeğin mutlaka, sofraya ailesiyle oturmasıdır. Ek gıdaya geçişte çok önemli kurallar var. Bunlardan bir tanesi de, bebeğin sofrada, ailesiyle birlikte bu ek gıdaları tatması ve öğrenmesidir.

Bir diğeri ise; bebeğin ne yiyeceğine ebeveynler, ne kadar yiyeceğine ise bebekler karar vermeliler. Bebekler bu konuda hiçbir şekilde zorlanmamalı.

Bebek sofrada, mama sandalyesinde oturmalı. Mama sandalyesinin tepsisine ya da kendi tabağına bebeğin yiyebileceği gıdalar koyulmalı.

Olabildiği kadar bebeğin bu besinlere dokunması, ağzına götürmesi sağlanmalı, bu konuda destek olunmalıdır.

Sekizinci aya kadar ebeveyni de yerken destek olabilir. Ancak bebek, yemek istemiyorsa kesinlikle zorlanmamalı, birkaç gün sonra tekrar denenmelidir.

Bebeğin, herhangi bir ek gıdayı öğrenebilmesi ve sevebilmesi için en az 8 ila 15 defa tatması gerektiğini bilimsel araştırmalar söylemektedir. Bu nedenle yemek konusunda, mümkün olduğunca bebeğe özgürlük tanınmalıdır. Eğer bebek, istemiyorsa bırakılmalıdır.

Daha sonra tekrar, denemelere azar azar geçilmelidir. Bunun dışında, sevdiği gıdanın yanına, sevmediği bir gıda eklenerek, birbirine karıştırarak, yavaş yavaş öğrenmesi sağlanabilir."

ANNE SÜTÜNDEN VAZGEÇMEYEN BEBEKLER İÇİN NE YAPILMALI?

Bazı bebeklerin anne sütünü çok daha fazla almak istediğini söyleyen Prof. Dr. Nalan Karabayır, şu bilgileri verdi:

"Böyle bir durumda, önce ek gıdaların verilmesi denenmeli, sonra anne sütü alması önerilmelidir. Özellikle 1 yaşından büyük bebekler, anne sütü alıp ek gıda almak istemeyebilirler. Böyle bir tabloda da, daha önce de bahsettiğimiz demir, B12, çinko eksikliğinin gerçekleşmesi muhtemeldir. Çünkü 6'ncı aydan sonra biliyoruz ki, vücuttaki bu vitamin ve elementlerin depoları, ayrıca anne sütünden geçen miktar, bebeği ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Böyle bir durumda da bebek, gerektiği kadar vitamin ve mikro elementleri alamazsa iştahsızlık, büyüme ve gelişme geriliği gibi tablolar ortaya çıkacaktır. Özellikle iştahsızlık tablosunun ortaya çıkması, durumun daha da ağırlaşmasına sebep olacaktır. Bu nedenle ek gıdalara öncelik verip, daha sonra anne sütünü teklif edelim."

İŞTAHSIZ ÇOCUKLARDA ANNE SÜTÜNE NE ZAMAN SON VERİLMELİ?

Anne sütünü, özellikle 1 yaşından sonra belirli zamanlarda vererek, biraz sınır koyarak bu süreci atlatmak mümkün olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki anne sütü yine beslenmenin en önemli öğesidir. En az 2 yaşına kadar bebekler, anne sütüyle beslenmelidir. Fakat gece gündüz sürekli emen, ek gıda hiç almak istemeyen, karnını birazcık doyuran, susuzluğunu gidermek için anne sütünü kullanan ama hiç sofraya oturmayan, ek gıda tüketmeyen bebeklerde büyüme- gelişme geriliği, iştahsızlık ve kansızlık gibi tabloların gelişebileceği mutlaka akılda tutulmalıdır.