Bu hatayı yapmayın! Çocuğu saldırgan hâle getiriyor

Bazı çocuklar sinirlendiğinde kendine vurur ya da sebepsiz eşyalara vurur, akranlarını ısırır. Birçok aile buna engel olmaya çalışsa da çok başarılı olamaz. Peki, çocuklar neden ısırır ya da kendine vurur? İşte sebepleri ve çözüm önerileri…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Çocuklar zaman zaman kendine, başka çocuklara ya da eşyalara zarar verir. Peki, çocuklarda saldırganlığın sebebi ne? Anne babaları telaşlandıran bu durumun nedenlerini uzmanına sorduk.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Psikolog Seda Nur Bilici, "Bir çocuğun saldırganca davranışının altında bir yetişkininki gibi düşmanca niyetler aramak bizi çocuğun dünyasını anlamaktan uzaklaştırır. Bu tarz davranışların temelinde duygu düzenlemede zorluklar yatabilir." dedi.

AİLELER NE YAPMALI?

Çocuğu saldırgan olan ailelere önemli görevler düştüğünü söyleyen Psikolog Seda Bilici, şunları önerdi:

"Bir çocuk sık sık kendi canını yakacak şekilde davranıyorsa; eşyalara veya başkalarına karşı saldırgan bir tutum içindeyse çocuğu yaramaz diye suçlamak yerine bu davranışın altında yatan ihtiyacı ve o ihtiyacın ortaya çıkardığı rahatsız edici duyguyu anlamak işe yarayabilir.

Saldırganca davranan bir çocuk aslında öfkesiyle, üzüntüsüyle, yasıyla ya da hayal kırıklığıyla nasıl baş edeceğini bilmiyor olabilir. Duyguların sağlıklı bir şekilde ifade edilebilmesi için duygu düzenleme becerilerinin gelişmesi gerekir."

Rahatsız edici duyguların yıkıcı davranışa dönüşmemesi için en iyi yol ebeveynlerin empatik yaklaşımıdır. Çocuklar, birçok beceriyi olduğu gibi duygu düzenlemeyi de ilk olarak ebeveyninden öğrenir.

Sevgi, besleme, bakım, güven gibi temel ihtiyaçların karşılanması ve bakım veren kişilerin duygulara karşı duyarlı olması duygu düzenleme becerilerinin gelişiminde önemli bir yer tutar.

Anne ve babanın kendi duygularıyla nasıl baş ettiği ve çocuğun duygularına nasıl yaklaştığı, duygu düzenleme becerilerinin gelişmesine önemli katkılar sunacaktır.

Öfke de merhamet de sevgi de korku da insanlar içindir. Kendi duygularımıza yer açtığımız kadar çocuğumuzun duygularını anlar ve ona karşılık verebiliriz."

DUYGULAR ÖĞRENMEYLE DEĞİŞİR

Duyguların bir takım gereksinimlerden kaynaklanan ve ihtiyacın giderilmesine yönelik ortaya çıkan insan psikolojisinin işlevsel bir yönü olduğunu belirten Bilici, şu bilgileri verdi:

"Araştırmacı psikolog Paul Ekman altı temel duygunun; mutluluk, korku, üzüntü, şaşkınlık, öfke ve tiksinme; evrensel olduğunu ortaya koymuştur. Çocuğun fizyolojik, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarına verilen yanıtlar çocuklarda rahatsız eden ya da rahatlatan pek çok duygunun oluşumuna sebep olur. Rahatsız edici duygular hissetmek normaldir ve işlevseldir. Duyguların ifadesi olgunlaşma ve öğrenmeyle birlikte değişiklik gösterir."

Boya lekelerini böyle çıkarın! Boya lekesine 3 çözüm

21 yıllık araştırma yanıtladı: Bir insan 2 yaşındaki anısını hatırlar mı?