Bu hatalar ölüme neden oluyor! Heimlich manevrasını öğrenin

Solunum sistemine kaçan yabancı cisimler hayatı riske atıyor. Böyle durumlarda yapılan yanlışlar durumu daha da riske atıyor. Uzmanlar, hayat kurtaran Heimlich manevrasını öneriyor. Peki, Heimlich manevrası nasıl yapılır?

Heimlich manevrası hayat kurtarıyor. Çocukların solunum yollarına sıklıkla kaçan yabancı cisimler çekirdek, fındık, fıstık, leblebi, kuru üzüm gibi kuru yemişler, tam çiğnenmemiş besinler ve küçük oyuncak parçaları oluyor. Bu durum solunumun durmasına neden oluyor.

ÇOCUK NEFES ALAMADIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER

Panik yapmayın. Böyle bir duruma tanık olunduğunda bebek veya çocuğun ağız içi kontrol edilip cisim görülüyorsa serçe parmakla çıkartılmaya çalışılmalı,

Çocuk nefes alabiliyorsa sakince derin öksürüklere izin verilmeli,

Solunum durması söz konusuysa Heimlich manevrası ile yabancı cisim çıkarılmaya çalışılmalıdır.

HEİMLİCH MANEVRASI NASIL YAPILIR?

Heimlich manevrası bebeklerde, kol ile desteklenerek yüzüstü diz üzerine yatırılarak iki kürek kemiği arasına 5 kez ileri doğru süpürme tarzında vurarak sonra ağız içi kontrol edilerek yapılır.

Cisim çıkmadıysa bu kez sırtüstü kola yatırılan bebeğin göğüs kemiği ile göbek arasına 2 parmak ile süpürme şeklinde 5 kez bası yapılır.

Bu işlem yabancı cisim çıkana ya da bebek bilincini kaybedene kadar devam ettirilir.

Büyük çocuklarda ise ayakta durabiliyorsa arkasından göğüs kafesi ile göbek arasındaki boşluğa yumruk yapılmış bir el diğer elle tutularak yukarı ve içe doğru bastırarak 5 kez denenmelidir.

Çocuk ayakta duramıyorsa sert bir zemine sırtüstü yatırılıp aynı gölgeye basılarak yapılır. Bu sırada ortamdaki diğer kişiler tarafından 112 acil servis aranmalıdır.

Besin değil temizleyici! Vücuttaki zehri yok ediyor