Sebze grupları kan basıncı üzerinde oldukça etkili. Yapılan araştırmalar göre özellikle turpgiller tansiyonu düşürüyor. Peki turpgillerin içindeki vitaminler neler?
Mirror'un aktardığına göre; araştırma, 50 ile 75 yaş arasında, yüksek tansiyon sorunu olan 18 yetişkin üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcılar, iki hafta boyunca günde iki kez ya brokoli, lahana, karnabahar ve lahana içeren bir çorba ya da patates, balkabağı, havuç ve tatlı patates içeren başka bir çorba tüketti.
TURPGİL ÇORBASI 2.5 PUANLIK DÜŞÜŞ SAĞLADI
Denekler, iki haftalık sürecin ardından normal diyetlerine dönerek ara verdi ve ardından diğer çorbayı içerek ikinci bir iki haftalık süreç geçirdi. Sonuçlar, turpgil çorbası tüketildiğinde katılımcıların sistolik tansiyonunun (tansiyon ölçümünde ilk sayı) ortalama 2.5 puan daha düşük olduğunu gösterdi.
TURPGİLLERİN GİZLİ SİLAHLARI: NİTRATLAR, VİTAMİN K VE MAGNEZYUM
BMC Medicine dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarları, turpgillerin bu etkisini içerdiği zengin nitrat, K vitamini ve magnezyum gibi besin maddelerine bağladı. Bu besinlerin kan damarlarını genişleterek ve kan dolaşımını iyileştirerek tansiyonu düşürdüğü düşünülüyor.
YÜKSEK TANSİYONUN SESSİZ TEHLİKESİ
NHS'ye göre, yüksek tansiyon özellikle yaşlılarda oldukça yaygın bir durum. Genellikle belirti göstermeyen bu durum, düzenli kontroller yapılmadığında fark edilmeden sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Tansiyonun yükselmesine neden olan faktörler arasında şu etkenler bulunuyor:
İlerleyen yaş
Ailede yüksek tansiyon geçmişi
Siyahi, Karayip veya Güney Asya etnik kökeni
Yüksek tuz içeren sağlıksız bir diyet
Fazla kilo
Sigara kullanımı
Aşırı alkol tüketimi
Uzun süreli stres