AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Kurtarıcı yemek olarak görülen kızartma yemek yapmanın her aşamasında kullanılır. Kahvaltı sofraları için bile kızartma yaparız. Ancak kızartmadan soğutan tek şey yağ sıçratmasıdır. Yağ sıçraması hem ocağı hem etraftaki her şeyi mahveder. Yerken güzel olan ancak yapım aşaması kabusa dönen kızartmadaki yağın sıçramaması için aslında oldukça basit yöntemler vardır.
Kızartma sırasında yağın sıçramasındaki en büyük etken sudur. Kızartma tavasında su kalması ya da yağa bir damla su girmesi her şeyi alt üst eder. Bu yüzden suyu olabildiğince kızartma esnasında tavadan uzak tutun.
Öte yandan kızartacağınız besinler kesinlikle nemli kalmamalı tamamen kurutmanız gerekir. Aksi halde besinleri tavaya atar atmaz muazzam bir yağ sıçraması olur. Bu da yağ sıçraması yüzünüze gözünüze bile gelebilir. Mutfaktaki nem de fazla olduğunda yağda sıçrama meydana gelir.
Aynı yağın yeniden kullanılması yağ sıçramasına neden olur. Çünkü önceki kızartmadan kalıntılar fazla kızardıklarından bomba gibi patlar.
Yağ sıçratmada en etkili yöntem ise ekmek içi ve tuzdur. Kızarmaya başlamadan önce yağın içine iki üç parça ekmek içi atın. Bu yağın kızgınlığını dengeler. Tuz ise yağın aniden sıçramasının önüne geçerek. Yağın sıcaklığını alır.