AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Merve Kantarcı Çulha
Hamilelikte kabızlık, şişkinlik, reflü ve hemoroid sorunları genellikle hamileliğin ilk haftalarında görülüyor. Hamilelikte oluşan sindirim problemleriyle baş edebilmek için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor.
Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Duygu Işıl Gencer, gebeliğin ilk haftalarından itibaren yaşanan sorunların genellikle sindirim sisteminde meydana gelen değişikliklerden kaynaklandığını belirtti.
HAMİLELİKTE KABIZLIĞI ÖNLEYEN 10 ÖNERİ
1. Günde en az 2,5 litre su içerek bağırsaklarınızın daha sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
2. Sık sık ve küçük porsiyonlar ile beslenmek kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, bol yeşil salata, kefir ve probiyotik içerikli yoğurt, rezene çayı tüketilmesi önerilir.
3. Mideyi rahatsız eden yağlı yiyeceklerden ve aşırı baharat tüketiminden uzak durulması gerekir.
4. Doktorunuzun da onayıyla her gün düzenli yürüyüş ve bir egzersiz programı hazırlayabilir ve sindirim sisteminizi destekleyebilirsiniz.
5. Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durmak gerekir. Kafein kullanımında aşırıya kaçılmaması gerekir.
6. Salam, sosis ve sucuk gibi işlem görmüş gıdaların hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına yol açma ihtimali yüksek.
7. Çiğ yumurtadaki salmonella bakterisi sindirim sistemine zarar verebilir. Bu sebeple çiğ veya az pişmiş yumurta yemekten kaçınmak gerekir.
8. Hamilelik sürecinde gıda zehirlenmesi gibi bir durumla karşılaşmamak için çiğ ve az pişmiş yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir.
9. Gazlı ve şekerli içeceklerden, ev yapımı olmayan meyve sularından kaçınmak oldukça önemli. Bu içecekleri tükettiğinizde şişkinlik, ishal veya kabızlık yaşama ihtimaliniz oldukça yüksek.
10. Yağlı ve kızarmış yemeklerden uzak durmalısınız. Fasulye, soğan ve lahana ile yapılan yemekler şişkinliğe sebep olabilir.
HAMİLELİKTE KABIZLIK NASIL BAŞLAR?
Hamilelik döneminde bağırsak ve midenin hormonal değişikliklerden dolayı gevşemeye başladığını belirten Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Duygu Işıl Gencer, hamilelikte kabızlık konusuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Rahmin de büyümesiyle beraber mideye, ince ve kalın bağırsaklara uygulanan baskı artar. Bunun sonucunda sindirim sistemi daha yavaş çalışmaya başlar ve bu durum kabızlığa neden olur. Bağırsak ve mide hareketlerindeki yavaşlama; gaz, kabızlık ve hazımsızlık sorunlarının yaşanmasına neden olur. Rahmin genişlemesiyle mideye uygulanan baskı arttığı için yiyeceklerin hızlıca parçalanması engellenir. Basıncın oluşmasıyla midede bulunan gıdaların yemek borusuna doğru geri gelmesi reflüye sebep olur. Ardından ağza acı su gelmesi ve mide yanması gibi semptomlar ortaya çıkar. Hormonal değişimlerin etkisi ve büyüyen bebeğin ve rahmin sindirim sistemine yaptığı baskı, dokuların zayıflamasına yol açarak hemoroit oluşumuna neden olabilir."