Bağışıklık sistemi, vücudun en temel savunma mekanizmalarından bir tanesidir. Vücuda girebilecek hastalık ve virüslerle savaşan bağışıklık sistemi alınan gıdalar ve takviyelerle güçlendirilebilir. İşte bağışıklık sistemini güçlendiren 5 önemli besin...
İmmün sistemi olarak da bilinen bağışıklık sistemi vücuda girmeye çalışan hastalıklar, virüsler ve bakterilerle mücadele ediyor. Sağlıklı beslenerek vücudun savunma mekanizmasını en üst seviyelere çıkarabilir ve hastalıklarla mücadelede vücudunuza büyük destek olabilirsiniz.
İşte her insanın düzenli olarak tüketmesi gereken 5 vazgeçilmez besin...
1-Sarımsak
Bağışıklık üzerinde birçok farklı mekanizma ile etki gösteren sarımsak, vücudu çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyabilen bir niteliğe sahiptir. Bilimsel araştırmalar, sarımsağın vücuttaki bazı immün hücreleri aktive ederek savunmayı arttırabildiğini gösterir. Ek olarak, sarımsak içerisinde yoğun düzeyde bulunan sülfür bileşiklerinin antibakteriyel özellikleri de mevcuttur.
Bununla birlikte, sarımsağın birçok bakteri, virüs, mantar ve parazit türlerine karşı vücut direncini arttırdığını belirten çalışmalar da bulunur. Sarımsağın bağışıklığa destek oluşturan özelliklerinden faydalanmak için uzun süreli ısıya maruz bırakılmayan çiğ sarımsakları diyetinizde kullanabilirsiniz.
2-Zencefil
İltihap önleyici bir yapıya sahip olduğu için vücudumuz üzerinde çok önemli bir etkisi olan zencefil aynı zamanda doğal bir ağrı kesicidir.
Kullanımına dikkat edilmesi gereken de bir ürün olan zencefil yüksek dozda tüketilmesi durumunda mide ekşimesi, kalp ritim bozukluğu ve deri dökülmesi gibi sonuçlar doğurabilir.
3-Turunçgiller (C Vitamini)
Diğer vitaminlere kıyasla virüs ve enfeksiyonlara karşı savaşan ve bağışıklığımızı güçlendirmek için tercih edilebilecek en önemli öğelerden olan C vitamini birçok besinde bulunuyor.
Fakat yüksek kullanmak istiyorsak;
Portakal
Limon
Kapya biber
Gibi c vitamini bakımından zengin besinlerin yanında meyve grubundan greyfurtu, ananası, çileği; Sebze grubundan ise domatesi, maydonozu, brokoliyi ve ıspanağı tüketebilirsiniz.
4-Yeşil Çay
Yeşil çay içerdiği "kateşin" sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kalbi güçlendirir ve kan şekerini dengeler. Ancak yeşil çayın diüretik (idrar söktürücü) etkisi olduğu için tansiyon ve böbrek hastaları, yeşil çayı doktor ve diyetisyenlerine danışarak tüketmelidirler.
5-Sebzeler
Sebze ve meyveler sahip oldukları antioksidanlar (A, C, E vitaminleri, folik asit gibi vitaminler, selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler ve bazı fenolik bileşikler) sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar.
Özellikle maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, greyfurt, portakal, kivi, çilek, enginar içlerinde yüksek miktarda C vitamini, zeytin yağı, ceviz, badem, fındık ve türevleri E vitamini ve havuç, ıspanak, domates, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi sebzeler ise bir A vitamini türevi olan "beta karoten" içerir. Bu nedenle bu sebze ve meyveleri mutfağınızdan eksik etmeyin.