Bu bal doğal insülin! Şeker hastalarının tercihi

Yüksek dağlarda, geniş vadilerde, yaylalarda ve uzun kıyılarda beslenen arıların yaptığı Yemen balı bin derde şifa. Özellikle şöhreti Yemen sınırını aşan ''Sumur balı'' şeker hastalarının tercihi oluyor. Çünkü Sumur balı bitkisel insülin içeriyor. Sumur balı aynı zamanda karaciğeri de koruyor.

AA

Yemen ballarının şöhreti sınırları aşıyor. Yemen'in balları iç savaştan dolayı tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalsa da ihracattaki payı yüksek. Yemen ballarına "sarı altın" deniyor. Peki, Yemen balları neden bu kadar kıymetli?

AA'da yer alan habere göre Yemen balları şeker hastalarının tercihi oluyor.

YEMEN BALLARININ ÖZELLİKLERİ

Yüksek besin değerine sahip Yemen balının bu kalitesinin, ülkede bulunan yüksek dağlar, geniş vadiler, yaylalar ve uzun kıyılar gibi arıların beslenebildiği doğal özelliklerden kaynaklandığı ifade ediliyor.

Çeşitli çiçek ve meyvelerin yetişmesine imkan veren iklimin de ülkede farklı bal türlerinin üretimini kolaylaştırdığı kaydediliyor.

Yemen'deki geleneksel arıcılıkta kovana insan müdahalesinin bulunmaması, polen ve arı sütünün doğal özelliklerini koruyor ve böylelikle Yemen balı koyu ve güzel rengi, lezzetli tadı, muhteşem aroması ve yüksek besin değerinin yanı sıra tedavi özelliği de taşıyor.

SEDİR BALI

Pek çok çeşidin bulunduğu Yemen'de "Sedir" balı bunların en meşhuru ve en kalitelisi olarak biliniyor. Şöhreti Yemen'le sınırlı kalmayan Sedir balı, dünyanın en ünlü ve en pahalı balları arasında yer alıyor.

ŞEKER HASTALARININ TERCİHİ "SUMUR BALI"

Yemen'in bir diğer önemli bal çeşidi de dikenli ağaçların bulunduğu bölgelerde üretilen "Sumur" balı.

Diğerlerine göre biraz daha koyu renkli olan bu bal, Hadramevt gibi yüksek bölgeler ile İbb, Zemar, Sana ve Taiz gibi dağlık yerlerde üretiliyor.

"Sumur" balının bitkisel insülin içerdiği için şeker hastalarının tedavisinde faydalı olduğu düşünülüyor. Yemenliler bu balı karaciğer rahatsızlıkları, kansızlık ve soğuk algınlığı ile mide ülseri gibi durumlarda kullanıyor.

YEMEN'İN ÇEŞİT ÇEŞİT BALLARI

Keskin tadıyla bilinen, tüketildikten birkaç saat sonra bile boğazda yanma hissi bırakan "Es-Sal" balı ise uzmanlar tarafından tedavi amacıyla tercih edilen bir tür.

"Es-Selam" (barış) balı ise ülkenin batısında, Kızıldeniz kıyısında yer alan Tihama bölgesi ile El-Mahvit ilinin dağlık kesimlerindeki "barış" çiçekleriyle beslenen arılar tarafından üretiliyor.

"Dağ" balı dağlık bölgelerdeki çalılar ve bazı çiçeklerden beslenen arıların tarafından üretiliyor ve çabucak donmasıyla biliniyor.