Baharatların incisi safran, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde göz sağlığını koruyor. Baharat olara çok kıymetli olan bu besin özellikle B6 vitamini, C vitamini ve folik asit bakımından zengin olan safran gözleri şahin gibi yapıyor.
İtalya merkezli bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, safran baharatı tüketen kişilerin, üç ay içinde görüş mesafelerinde artış yaşadığı tespit edilmiş. Safran baharatı retinal hücreleri oksidatif strese karşı koruyarak görme yeteneğini destekliyor.
DAHA NET BİR GÖRÜŞ SAĞLAR
Safran, özellikle yaşa bağlı göz hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatıyor. Bu baharat içerdiği crocin isimli güçlü antioksidan, retinadaki hücrelerin korunmasına yardımcı olurken, görme keskinliğini artırma potansiyeline sahip. Safran baharatı antioksidanlar, göz hücrelerinin yenilenmesini destekleyerek daha net bir görüş sağlar.
SAFRANIN BESİN DEĞERİ
Safran baharatı, göz sağlığının yanı sıra genel sağlık için de birçok faydalı bileşen içeriyor.
Vitaminler: Bu baharat B6 vitamini, C vitamini ve folik asit bakımından zengin.
Mineraller: Magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko içerir.
Antioksidanlar: Crocin, safranal ve kaempferol gibi bileşiklerle hücre hasarını önlemeye yardımcı olur.
Kalori: Düşük kalorili olup, genellikle az miktarlarda kullanılır.
DOZAJINA DİKKAT
Uzmanlara göre, günde 1.5 grama kadar safran tüketimi güvenli. 5 gram ve üzerinde tüketildiğinde toksik etkilere, 15-20 gram gibi yüksek dozlarda ise ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle dozajına dikkat etmek hayat kurtarıcı olabilir.
Safran sadece göz sağlığına değil, cilt sağlığına da olumlu etkiler sağlar.