AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Mutfaktaki baharatlar beyin üzerinde önemli bir etkiye sahip. Araştırmalara göre karanfil ve tarçın hafızayı keskinleştiriyor. Hem lezzetli hem de faydalı olan bu iki baharat diyetlerin de bir parçası.
Tüm yıl boyunca mutfağa dahil edilmesi gereken bu iki baharat sadece yemekleri değil ekmek, kurabiye, tatlı ve pasta gibi birçok çeşitte de tüketiliyor. Uzmanlar, herhangi bir hastalığı olanların doktor tavsiyesiyle tüketmesi gerektiğini söylüyor.
Tarçın
Güneydoğu Asya'ya özgü bir ağacın kabuğu olan tarçının antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Nutritional Neuroscience'ın Temmuz 2015 sayısında yayınlanan bir hayvan çalışması, baharattan yapılan bir özütün laboratuvar farelerini oksidatif stresle ilişkili bilişsel bozukluk ve beyin hasarından korumaya yardımcı olduğunu buldu. İnsanlarda tarçın tüketimi beyinde iltihaplanmayı azaltıyor, dikkati artırıyor ve hafızayı güçlendiriyor. Kahvenize tarçın serpebilir ya da meyvelere ekleyebilirsiniz.
Karanfil
Anavatanı Endonezya olan karanfilin antioksidan gücü yüksektir. Karanfilde bulunan bir bileşik kan pıhtılarını önlemede aspirinden 29 kat daha güçlüdür. Karanfil çaya, kurabiyelere, tahıllara ve reçellere eklenebilir.