Nursena Sarıtaş
Sinema salonlarından evde film keyfine kadar patlamış mısırın popüler ve lezzetli bir atıştırmalık olduğunu hiçbirimiz inkar edemeyiz. Ancak bu sevilen yiyecek hakkında muhtemelen daha önce konuşulmamış birkaç şey var. Örneğin zararından çok faydalarının saymakla bitmediği gibi.
KABIZLIĞA BİREBİR
Mısır, lif bakımından zengin bir besindir. Tereyağı ve tuzla birleşmediği sürece de sağlık için oldukça faydalıdır. Bugüne dek yapılan çalışmalar yağ ve tuzla harmanlanmamış 3 su bardağı mısırın bağırsak sağlığı için faydalı olduğunu gösterdi.
DAHA MUTLU HİSSETMEYİ SAĞLAR
Patlamış mısır yemek kişinin yalnızca fiziksel şeklini etkilemez, aynı zamanda zihinsel durumunu da olumlu yönde etkiler.
Karbonhidrat açısından zengin ve glisemik indeksi düşük bir besin olan patlamış mısır, serotonin düzeylerini korumanızı sağlar ve ruh halinizi dengelemenize yardımcı olabilir. Ancak şeker, tuz veya yağ eklediğinizde patlamış mısırdan bekleyebileceğiniz tüm faydalar tamamen ortadan kalkar.DOĞURGANLIĞI OLUMLU YÖNDE ETKİLER
Patlamış mısırın kabızlığa iyi gelmesi ve daha mutlu hissetmemizi sağlaması bir yana dursun gebe kalmayı kolaylaştırdığı bilgisi yeni ortaya çıktı diyebiliriz.
Sağlıklı patlamış mısır hazırlamak oldukça kolaydır ve bazı basit adımlarla çok daha besleyici bir atıştırmalık elde edebilirsiniz. İşte sağlıklı bir patlamış mısır tarifi:
Malzemeler:
1/2 su bardağı mısır tanesi
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı veya hindistancevizi yağı
Tuz (isteğe bağlı)
Baharatlar (isteğe bağlı, örneğin karabiber, pul biber, kekik, sarımsak tozu)
Yapılışı:
Yağı Isıtın: Orta büyüklükte bir tencereye 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ekleyin. Yağ ısındığında, tencerenin altını orta derecede tutun.
Mısır Tanelerini Ekleyin: Tencereye yarım su bardağı mısır tanesini ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın.
Patlamaya Başlayın: Mısır taneleri patlamaya başladığında, tencereyi ara ara sallayarak yanmasını önleyin. Mısır taneleri patladıktan sonra bir süre daha ocakta tutup tencereyi kapalı tutarak patlamalarını tamamlayın.
1. Baharat ve Tuz Ekleyin: Patlayan mısırları bir kaseye alın. Üzerine isteğe bağlı olarak tuz ve dilediğiniz baharatları serpin. Baharatlar arasında pul biber, kekik, karabiber, sarımsak tozu gibi seçenekler kullanabilirsiniz.
2. Servis Edin: Sağlıklı patlamış mısırınız hazır! Hemen tüketebilirsiniz.
Bu yöntemle, yağ oranını kontrol altında tutarak, katkı maddesi ve fazla tuz eklemeden sağlıklı bir patlamış mısır elde edebilirsiniz.