Aksam.com.tr
Muhammed Fatih Karabulut
Sabah kalkar kalkmaz ele alınan akıllı telefonlar gece yatıncaya kadar kullanıcısı ile birlikte hareket ediyor. Uyku vakti geldiğinde yatağın baş ucuna ve yakınına koyulan akıllı telefonlar aslında tam bir uyku düşmanı. İşte telefonu yatağınızın yakınına koymamak için en büyük neden...
Aksam.com.tr'nin The Mirror UK'den aktardığı habere göre; Birçok insan akıllı telefonun uyuma yeteneğini ciddi şekilde engelleyebileceğinin farkında değil. Asıl amaçları konuşmak için icat edilen telefonlar artık amaçları dışında kullanılarak hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
Akıllı telefonlarla telefon görüşmeleri yapabilir, metin mesajları gönderebilir, internette gezinebilir, bir rota haritası çizebilir, e-postalara yanıt verebilir ve Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya ağlarında etkinlik sağlayabilirsiniz.
Netflix, Amazon Prime Video veya Disney Plus gibi birçok platform akıllı telefonlardan izlenebilir hale geldi. Uyumadan önce sevdiği dizi ya da filmi izleyen kişiler de uyku kalitesini ciddi anlamda zedeliyor. Uzun bir süre boyunca bu tür uyarıcı davranışlar Insomnia yani uykusuzluk problemine yol açıyor.
Bir telefon, tablet veya bilgisayar ekranından gelen tüm bu yapay mavi ışık, uykuya dalma yeteneğimizi etkiler. Mavi ışık beyni kandırarak gündüz olduğunu düşündürür ve vücudunuzun uyku hormonu melatonin salgılamayı durdurmasına neden olur. Bu da yatmadan önce dinlenmemize yardımcı olur.
Yapay ışık aynı zamanda sirkadiyen ritmimizi de alt üst eder; bu, günlük uyku ve uyanıklık programınızı kontrol etmeye yardımcı olan, 24 saatlik bir gün boyunca bir uyku-uyanıklık düzenidir.
Genel bir kural olarak uyku problemi yaşayanlar o telefonu yatak odasından uzak tutarak problemi çözmede büyük bir adım atabilir. Bu davranış ile aynı zamanda bağımlılık seviyelerine çıkan akıllı telefon kullanımı da azaltılmış olur. Cihazı başka bir odaya atmak, gece uyanırsanız bile kontrol edilmesini de zorlaştıracaktır.
Akılda tutulması gereken başka bir şey de, telefonların yanıt vermek üzere tasarlanmış olmasıdır. Dikkatinizi çeken zil müzikleri, alarmlar, bildirimler veya ışıklar uyanıkken kullanışlı olsa da geceleri bu durum tersine döner. Bunlardan herhangi birisini görmek, uyku kalitesini kolayca parçalayabilir ve ayrıca gelen bildirime yanıt vermeniz gerektiğini hissettirerek sizi uyandırabilir.
Bazı insanlar telefonlardan yayılan elektromanyetik dalgaların ve radyasyonun etkilerinden endişe duyuyor. Endişeler, beyin tümörleri için artan risklerden doğurganlık üzerindeki etkilere kadar uzanıyor. Modern cep telefonlarının insan vücudu üzerinde ihmal edilebilir bir etkiye sahip olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir, ancak çoğu kişi, telefonlarını kendilerinden yaklaşık bir metre uzağa koyarak veya en azından uçak moduna alarak biraz daha dikkatli olmayı mantıklı buluyor.
Telefonunuzu uçak moduna almak ve konum ayarlarını kapatmak, radyasyonu ciddi şekilde sınırlar, ayrıca uçak modundayken alarmınız sabahları çalmaya devam eder.
Telefonların uyku yeteneğimizi alt üst etme konusunda büyük bir kapasiteye sahip olduğu oldukça açık. Bu nedenle, uykusuzlukla mücadele ediyorsanız veya yeterince uyuyamadığınızı düşünüyorsanız aşağıda yer alan maddeleri uygulayın;
Eğer telefonunuzu gece yatmadan önce şarj ediyorsanız bunu başka bir odada yapın. Bu şekilde, telefon olmadan yatağa girmenize neden olacaksınız. Bu basit hareket, daha iyi, daha onarıcı bir uyku çekmenize yardımcı olur.
Sizi uyandırması için telefonunuza güvenmek yerine eski moda bir çalar saat almanın zamanı gelmiş olabilir. Telefonunuzu çalar saatiniz olarak kullanmanız gerekiyorsa, uyarılmaları en aza indirmek için uçak veya gece moduna ayarlamayı ve ulaşamayacağı bir yere koymayı unutmayın.
Gevşemek ve uykuya hazırlanmak için yatmadan önceki son bir veya iki saati korumak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Biraz kitap okumak rahatlamak için harika bir yoldur.
Müzik dinlemek, televizyon veya film izlemek de yararlıdır ancak telefon kullanmanıZ gerekiyorsa telefonu 'gece modu' kullanmayı ihmal etmeyin. Zira gözlerinizin mavi ışığa maruz kalması uykunuzu kaçırır.
Uykunuz geliyorsa, ancak 20 dakikadan daha uzun süredir hala uyanıksanız, kalkın ve sersem hissedene kadar rahatlatıcı bir şeyler yapın, sonra tekrar yatın.