AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
İftar menüsünde değişik yemek arayanlara harika lezzetler hazırladık. 5. Gün iftar menüsünde domates çorbası, beyti kebabı, patlıcan mezesi ve kalburabastı tarifi var.
"Bu akşam ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız bu menü tam size göre. Hem geleneksel hem de en sevilen yemeklerden oluşan iftar menüsü Ramazan sofralarının vazgeçilmezi. Adım adım püf noktalarıyla işte nefis bir menü...
5. GÜN İFTAR MENÜSÜ
Domates çorbası
Beyti kebabı
Patlıcan mezesi
Mevsim salatası
Kalburabastı tatlısı
DOMATES ÇORBASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
3 adet domates
1 çay bardağı süt
Yarım yemek kasığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı
3 yemek kaşığı dolu dolu un
Tuz ve karabiber
Üzeri için;
Rendelenmiş kaşar peyniri
KAŞARLI DOMATES ÇORBASI TARİFİ
Domates çorbası için önce domatesleri robottan geçirin. Bir tencereye yağı koyun ve üzerine domatesleri ekleyin. Soteledikten ve domatesleri öldürdükten sonra salçayı ekleyin. Kapağını kapatın ve birkaç dakikanın ardından unu da ekleyip hızlıca karıştırın.
Daha sonra sıcak suyu da yavaşça ekleyip kaynayana kadar karıştırın. Domates çorbası kaynayınca bir su bardağı süte çorbadan bir kepçe koyup sütün kıvamını çorbaya uygun hâle getirin. Domates çorbasının püf noktası burasıdır.
Daha sonra yavaşça ilave edip karıştırın. Çorba kaynayınca iki dakika daha kaynatıp tuzunu karabiberini ekledikten sonra kaşarla süsleyerek servis yapabilirsiniz.
BEYTİ KEBABI KÖFTE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
1 tane soğan
1 tane yumurta
1 çay kaşığı kadar kimyon
3 diş sarımsak
1 çay bardağı galeta unu
1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
400-450 gram çekilmiş kıyma
LAVAŞ EKMEĞİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
1 paket maya
5 buçuk su bardağı un
2 su bardağı oda sıcaklığında bekletilmiş su
1 çay kaşığı kadar tuz
Yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
SOSU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
1 tas sarımsaklı yoğurt
1 yemek kaşığı su
1 buçuk yemek kaşığı domates salçası
İsteğe göre acılı veya acısız 1 tatlı kaşığı kadar biber salçası
1 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
LAVAŞIN YAPILIŞI:
Un, maya, su ve zeytinyağını bir kapta koyarak hepsini karıştırın. Son olarak tuzu ekleyelim. Hamur kıvamını alana kadar yoğurmaya devam edelim
Yoğurduktan sonra her beze yaklaşık 35 gram olacak şekilde eşit parçalara bölün. Böldükten sonra üzerini nemli bir bez örterek dinlenmesini sağlayın.
Dinlenen hamurları merdane ile açın. İnce bir şekilde açtığınız bezeleri yağsız bir tavada pişirin.
KÖFTENİN YAPILIŞI:
Fırını 175-180 dereceye ayarladıktan sonra sarımsak ve soğanı robottan geçirin. Geçirdikten sonra su oluştuysa onu süzün.
Bir kaba kıymayı koyun. Sarımsak ve soğanı ekleyerek karıştırın. Daha sonra baharatları, galeta ununu, yumurta ve 1 buçuk yemek kaşığı zeytinyağını eleyip karıştıralım. İyice karıştırdıktan sonra tezgâhın üzerine streç film koyup hazırladığımız harcı stres filme sarıp buzdolabında 15 dakika kadar bekletelim.
Buzdolabından çıkarttığımız köfteleri kebap şeklinde veya şişe dizerek pişirebilirsiniz. Köfteler piştikten sonra daha önce hazırlamış olduğumuz lavaşlar sararak halka şeklinde kesebilirsiniz.
Kestiğiniz kebap parçalarını servis tabağına dizerek en son hazırlamış olduğunuz sosu dökebilirsiniz.
KALBURABASTI MALZEMELERİ NELERDİR?
2 su bardağı ayçiçek yağı
2,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu
KALBURABASTI NASIL YAPILIR?
Kalburabastı tatlısı iftar menülerinin vazgeçilmezi. Öncelikle kalburabastı tatlısının şekerini, suyunu ve limon suyunu tencereye alıp kaynatın. Ocağınızın kısık ateşinde 20 dakika kadar daha kaynatın. Ardından soğumaya bırakın. Hamur malzemelerini geniş bir kaba alıp yoğurun. Gerekirse un ilave edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp oval şekil verin.
Üst kısmını süzgecin üzerine bastırın. Hafif yağlanmış tepsiye dizip, 180 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumuş şerbeti üzerine dökün.
PATLICAN MEZESİ TARİFİ
Patlıcanların üzerinde delikler açın. Ardından közleyin. Kolay soyulması için poşete koyun. 5 dakika bekledikten sonra soyun ve güzelce doğrayın. Ardından zeytinyağı, sirke, limon ve çok az tuzla karıştırın. Patlıcan mezesiz iftar menüsüne hazır.