Domatesli acı sos tarifi, yemeklere sos katanların en fazla kullandığı tarifler arasında bulunuyor. Ayrıca domates de bulunan A ve C vitamini ile folik asit, sağlık açısından da faydalı oluyor. Antioksidan özellikleriyle ön plana çıkan domatesten acı sos tarifi yapılması pek çok insanın ilk tercihi olmasına neden oluyor.
Domatesli acı sos tarifi, önceden hazırlanarak kavanozlarda saklanabiliyor. Bu sayede tüketileceği zaman pratik bir şekilde çıkartılıp servis edilebiliyor. İşte domatesli acı sos tarifi için gerekli malzemeler;
3 kilo domates.
15-20 diş sarımsak.
10 gr. acı biber (isteğe bağlı olarak acı biberin miktarı arttırılabilir).
1 kilo kapya biber.
1,5-2 yemek kaşığı kaya tuzu.
1 yemek kaşığı toz şeker.
1 demet maydanoz.
1 çay kaşığı karabiber.
1 su bardağı zeytinyağı.
Domates ile yapılan acı sos tarifi birkaç adımda tamamlanabiliyor. Söz konusu adımlar şu şekilde;
Ayıklanmış şekildeki kırmızı biberler ve domatesler robottan geçirilir. Sonrasında tuz eklenir ve büyük bir tencerenin içerisine koyulurlar. Tencere kapağı açık bir şekilde fazla suyu çekilene kadar 1-1,5 saat kadar kaynatılır.
Minik şekilde doğranan acı biber, sarımsak, şeker, karabiber, yağ ve sirke de eklenir. Akabinde ortalama yarım saat daha kaynatılır.
Devamında ince şekilde doğranmış maydanozlar da eklenir ve ocağın altı kapatılır.
Hazırlanan domatesli acı sos tarifi sıcak şekildeyken kavanozlara eklenir ve temiz kapak ile kapatılarak ters çevrilir.
Ortalama 7-8 saat bekledikten sonra düzelterek serin bir yere kaldırılabilir.
Hazırlanan sosların bir sonraki seneye kadar kullanılabilmesi için serin bir yerde saklanması gerekiyor.
Kavanoz hazırlandıktan sonra açılırsa buzdolabında saklanmalı.
Soslar sıcak haldeyken kavanozlara doldurulmalı ve hemen ters çevrilmeli.