Bu 5 gıda türünden uzak durun! Stres ve yorgunluğa neden oluyor

Gün içinde kendinizi yorgun ve stresli hissediyorsanız, bunun nedeni yediğiniz yiyecekler olabilir. Birçok türde gıda, vücutta enflamasyona neden olarak kişinin vücuttaki enerjisini azaltıyor. Beslenme uzmanları, buna bağlı olarak beyin ve ruh sağlığını korumak için uzak durmanız gereken gıda türlerini sıraladı. İşte uzak durulması gereken 5 gıda türü...

Birçok kişi yaptığı aktivite ve gün içinde karşılaştığı sıkıntılar sonucunda yorgun ve stresli olabiliyor. Ancak bazı durumlarda yorgunluk ve stresin nedeni gün içinde yapılan aktiviteler ya da karşılaşılan sıkıntılar olmayabilir. Yapılan araştırmaya göre, bazı gıda türleri vücutta enflamasyona neden olabiliyor. Bunun sonucunda da kişi kendini yorgun ve stresli hissedebiliyor. Beslenme uzmanları, ruh sağlığını etkileyebilecek 5 gıda türünü açıkladı. İşte uzak durmanız gereken 5 gıda türü...

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, ABD'nin prestijli üniversitelerinden Harvard'ın Tıp Fakültesi'nden Dr. Uma Naidoo, bir kişiyi yorgun ve stresli hale getirebilecek 5 tür gıdayı açıkladı.

Naidoo, beyinle bağırsak sağlığı arasındaki ilişkiye dikkat çektiği yazısında, bağırsakta oluşacak enflamasyonun vücuttaki enerjinin azalmasına neden olduğunu belirtti.

Beslenme uzmanı, beyin ve ruh sağlığı için düzgün beslenmenin şart olduğunu ifade ederek kişinin yorgun, depresif ve stresli hissetmesine neden olabilecek 5 temel gıda türünü paylaştı.

1 - İŞLENMİŞ GIDALAR

Asitli içecekler ve unlu mamuller gibi işlenmiş gıdalar, rafine ve ilave şeker içerdiği için beyinde çok fazla glikoz salgılanmasına sebep olabilir.

Bu fazla şeker beyinde enflamasyona ve nihayetinde de depresyon veya yorgunluğa yol açabilir.

İşlenmiş gıdalar yerine taze sebze ve bir protein kaynağı olan organik özellikteki dana etini tercih edebilirsiniz.

2 - ENDÜSTRİYEL TOHUM YAĞI

Gıda sanayisinin endüstriyelleşmesi, artakalan ekinlerden elde edilen düşük maliyetli ve yüksek seviyede işlenmiş yağların üretilmesine neden oldu.

Bunlar arasında mısır yağı, üzüm çekirdeği yağı, soya yağı, ayçiçeği yağı ve palm yağı yer alıyor.

İşlemden geçtiği için bu tür yağlarda enflamasyona yol açan omega-6 yağ asidi oranı hayli yüksekken, enflamasyona engel olan ve beyin sağlığını destekleyen omega-3 yağ asidiyse yer almıyor.

Yapılan bazı çalışmalarda, omega-6 yağ asidi oranı yüksek gıdaları tüketenlerin, omega-3 yağ asidi açısından zengin besinleri tüketenlere kıyasla depresyona girme riskinin daha yüksek olduğu ortaya konmuştu.

Bunlar yerine natürel sızma zeytinyağı ya da avokado yağını tercih edebilirsiniz.

3 - İLAVE VE RAFİNE ŞEKER

Yalnızca tatlı ve kahvaltılık gevreklerde değil ketçap, salata sosları ve patates kızartmalarında da yer alan ilave ve rafine şeker, enflamasyonun artmasına neden olan unsurlardan biri.

Bu tür gıdalar, vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla şeker salgılanmasına neden olarak, kaygı ve duygu durumunda dengesizlikler yaratabilir.

Öte yandan şekerin bağımlılık yaratan bir özelliği olduğundan, zamanla ne kadar az tüketirseniz o kadar az şeker ihtiyacı hissedersiniz.

4 - KIZARMIŞ GIDALAR

2016'da yapılan bir çalışmada 715 fabrika işçisinin depresyon, dayanıklılık ve kızarmış gıda tüketimi oranları ölçülmüştü.

Araştırmada daha çok kızarmış gıda tüketenlerin hayatlarında depresyondan mustarip olma ihtimalinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştı.

Genellikle sağlıksız yağlar barındıran bu tür yiyecekler de kişinin duygu durumunu ve kardiyovasküler sağlığını olumsuz etkileyebilir.

5 - YAPAY TATLANDIRICI

Genellikle kalori alımını düşürmeyi vaat eden gıdalarda şeker yerine yapay tatlandırıcıların kullanılması her geçen gün artıyor.

Yapılan bir araştırmada, çoğunlukla şekersiz diye satılan içecekleri tüketerek yapay tatlandırıcı alan kişilerin, bu içecekleri tüketmeyenlere depresyona girme oranlarının daha yüksek olduğu gözlemlenmişti.

Başka çalışmalardaysa yapay tatlandırıcıların duygu durumunu düzenleyen nörotransmiterlerin yoğunluğunu değiştirerek beyne zarar verdiği ortaya çıkmıştı.