Bronzlaşma çabası kanseri tetikliyor! Bronzlaşma yöntemleri nelerdir?

Bronzlaşma konusu yaz mevsimi geldiğinde birçok kişi için büyük bir öneme sahip. Bronzlaşmak için cilt yağı ya da birtakım kremler araştırılıyor, saatlerce güneşe maruz kalınıyor. Peki, bronzlaşma yöntemleri nelerdir? Mor Papatya'ya bronzlaşmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Dermatoloji Uzm.Dr. Damla Demir, güneşlenme ve bronzlaşma hakkında merak edilenleri anlattı.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Güneşlenmek ve bronzlaşmak birçok kişi için önemlidir. Güneşin sağlığımız üzerine faydalı etkileri olmakla birlikte, aşırı ve kontrolsüz güneşlenme ve bronzlaşma; kanserden güneş lekelerine ve güneş yanıklarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Peki, doğru bronzlaşma yöntemleri nelerdir?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Uzm.Dr. Damla Demir, doğru güneşlenme ve bronzlaşma yöntemlerini anlattı.

Aşırı ve kontrolsüz güneşlenmenin ve bronzlaşmanın sağlıkta birtakım zararlara yol açabileceğini vurgulayan Demir, şu bilgileri verdi:

"Derimizin üst tabakasındaki hücrelerin deriye rengini veren bir pigment olan melanin üretir. UV ışınlarına maruz kaldığımızda derimiz melanin üretimini arttırır. Buna bağlı olarak deri rengimizde koyulaşma(bronzlaşma) meydana gelir. Uzun süre UV ışınlarına maruz kalmak; kısa dönemde güneş yanıklarına, uzun dönemde ise deri yaşlanması, deride lekelenme ve en önemlisi de deri kanserlerine yol açabilir."

GÜNEŞTEN KORUNMANIN YOLLARI

Yapılan çalışmalara göre güvenli ve sağlıklı bir şekilde güneşten korunmanın ve bronzlaşmanın mümkün olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Damla Demir, güneşten korunmanın yollarını şöyle sıraladı:

"Güneş ışınlarının çok dik geldiği saat 11.00-15.00 arası güneşe çıkmamak,

Güneş altındayken siperlikli şapka takmak, güneş gözlüğü kullanmak,

Sık dokulu(transparan sahne kıyafeti gibi olmamalı) kuru ve sanılanın aksine koyu renkli giysiler(açık renk sıcaktan korur) giyinmek,

Güneş koruyucu olarak 50 ya da daha üstünde koruma sağlayan güneş kremi seçmek,

Gün içinde havuza denize girip çıktıkça güneş koruyucuyu tekrar uygulamak,

Güneş ışınlarının dik geldiği sırt, göğüs, omuz başları, yüz gib bölgelere daha çok özen göstermek."