Brigadeiro, biraz trüf mantarı tadı anımsatan lezzetli tatlılar biridir. Brezilya'da tatillerde ve doğum günlerinde servis edilirler. Peki Brigadeiro tarifi nasıl yapılır? Brazilya tatlısı brigadeiro malzeme ve yapılışı nasıl?
Brigadeiro, Brezilya'nın kültürel bir parçası, ulusal bir simgesi, birleştirici bir değeri gibi. Kuzeyinden güneyine kadar her yerde yapılan, zengininden fakirine kadar herkes tarafından bilinen ve sevilen bir tatlı.
Bir rivayete göre; 2. Dünya Savaşı'ndan sonra taze süt ve şeker bulunamayan dönemde keşfedilmiş ve bugünlere kadar gelmiş.
Bizim marketlerde ne yazık ki bulunamayan, yabancı tatlı tariflerinde sıklıkla rastladığımız bir ürün var; "condense milk" yani yoğunlaştırılmış süt. Madem bulamıyoruz niye anlatıyorsun diye sorarsanız; eğer bu sütü "ben evde de yaparım" veya "Kuzene söylerim, Almanya'dan getirir" diyen varsa, bu inanılmaz derecede kolay, tadına doyum olmayan tatlıyı deneme şansına erişenler olabilir.
BRİGADEİRO TARİFİ İÇİN MALZEMELER
Tatlı için:
1 su bardağıyoğunlaştırılmış süt
3 yemek kaşığıbitter kakao
1 yemek kaşığıtereyağ
Yoğunlaştırılmış süt için:
5 su bardağıtam yağlı süt
1 su bardağışeker
BRİGADEİRO TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Tatlı pişerken, hızlı hızlı karıştırmayı kesinlikle bırakmayın.
Brigadeiro Tarifi Nasıl Yapılır?
TATLININ YAPILIŞI:
Yoğunlaştırılmış süt, kakao ve tereyağını yapışmaz bir tencere/tavaya alın.
Orta ateşte hiç durmadan karıştırın. 10-15 dakika içerisinde koyulaşmaya başlayacak.
Karıştırdığınız spatulayı tavadaki malzemelerin ortasından geçirdiğinizde, malzeme ayrı kalıyor, hemen birleşmiyorsa pişmiş demektir.
Ocağın altını kapatıp, 20 dakika kadar soğumaya bırakın.
Elinize alabileceğiniz bir ısıya geldiğinde, yuvarlayıp ister hindistan cevizine, ister çikolata parçalarına bulayarak servise hazır edin.
YOĞUNLAŞTIRILMIŞ SÜTÜN YAPILIŞI:
Yoğunlaştırılmış süt için: 5 su bardağı sütü bir tencereye alın. Kaynamaya başladığı anda en küçük ocakta en düşük ısıya alın. Bir daha kaynamaması gerekiyor. 1.5 saat boyunca tıkırdayarak pişmeli ve sizde üzerinde biriken kaymağı almalısınız.
Sürenin sonunda sütün miktarı 1/4 üne düşmüş olmalı.
Azalan sütü ocaktan alıp, içinde kaymak kalma ihtimaline karşı süzün.
İçine şekeri ekleyip, yüksek ısıda süt tekrar kaynayana kadar karıştırın.
Kaynayınca altını kapatın ve soğumaya bırakın.
Bu şekilde hazırladığınız sütü ağzı kapalı bir halde, buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz.
BRİGADEİROS
Menşei: Brezilya
30 adet Brigadeiros
Hazırlama: 10 dk.
Pişirme: 15 dk.
Bekletme: 30 dk.
KULLANILACAK MALZEMELER
1 kutu şekerli konsantre süt(395 g)
30 g tereyağı
4 yemek kaşığı kakao
Çikolatalı süsleme şekeri
NASIL PİŞİRİLİR?
Bir tencerede tereyağını kısık ateşte eritin. Konsantre sütü ve kakaoyu ekleyip tahta, kaşıkla iyice karıştırın. Ateşi kısıkta tutmaya devam ederek karışımı 15 dakika boyunca sürekli karıştırarak pişirin. Karışımın kıvam alması ve tencerenin kenarlarından ayrılması gerekir.
Karışımı büyük bir kâseye alın ve soğumaya bırakın. Daha sonra buzdolabında 30 dakika dinlenmeye bırakın.
Elinizle küçük toplar oluşturun. Her bir topu çikolatalı süsleme şekerine bulayın ve kâğıt kalıpların içine koyun.
Şekerli konsantre süt: Gurme malzemeler satan büyük marketlerin krema reyonlarında bulunabilir. Şekerli konsantre süt yapımı (bulamadığınız takdirde):
1/2 su bardağı kaynar su
1 su bardağı süt tozu
1/2 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
Tüm malzeme bir blenderda şeker eriyene dek karıştırılır.