Botoks uygulaması cilt bakımında en çok merak edilen tedavilerin başında geliyor. Özellikle yaz mevsimi gelince kadınlarda bu konuya ilgi artıyor ve birçok kişi soluğu güzellik merkezinde alıyor. Peki, botoks ağrılı bir işlem midir? Botoks kimlere yapılır? Botoksun etkisi ne kadar sürer?
Aksam.com.tr’den Merve Kantarcı Çulha’nın sorularını yanıtlayan Dermatolog Doç.Dr. Filiz Topaloğlu, botoksun uygulamasından süresine kadar botoks hakkında doğru bilinen yanlışlara açıklık getirdi. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Doç.Dr. Filiz Topaloğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajda botoks hakkında en çok merak edilen sorular ve cevapları sizlerle...
Botoks(Botulinum toksini) nedir?
Botoks(Botulinum toksini), Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen, protein yapıda bir maddedir. Botoksu içeren ilaçların deri içine veya kas içine uygulanması ise botoks uygulamaları olarak bilinir.
Botoksun etkisi nedir?
Tedavi edilen kasları gevşeterek, uygulama yapılan alanlardaki kırışıklıkları azaltır. Derideki ter bezlerinin ter yapımını baskılayarak terlemeyi azaltır.
Botoks etkisi ne zaman başlar?
Botulinum toksininin etkisi, uygulamadan birkaç gün sonra ortaya çıkmaya başlar, etkinin tam olarak belirmesi ise 1-2 haftayı bulabilir.
Botoks uygulamasının etki süresi ne kadardır?
Etki süresi kişinin yaşına, cinsiyetine, kasların kuvvetine, uygulama yapılan bölgeye ve verilen ilaç miktarına bağlı olarak değişmekle birlikte, ortalama etki 3 ile 6 aydır.
Botoks ağrılı bir işlem midir? İşlem süresi nedir?
Botulinum toksini içeren ilacın sulandırılmış çok küçük bir miktarı, deri içine veya hedeflenen kasların içine küçük bir iğne ile enjekte edilir. Hafif ağrılı bir işlemdir. Hastaların çoğuna herhangi bir uyuşturma işlemine gerek kalmadan direkt olarak uygulanabilmektedir. İşlem süresi, uygulama bölgesine göre değişmekle birlikte ortalama 10 dakikadır.
Botoks uygulaması kimlere yapılmaz?
Hamilelere, emzirenlere ve her hangi bir kas hastalığı olanlara, kan sulandırıcı ilaçlar, kalsiyum kanal blokerleri ve kas gevşetici ilaç kullananlara ve botulinum toksinine alerjisi olanlara yapılmaz.
Tedavi öncesi hastalara önerileriniz nelerdir?
İşlem öncesi, kan sulandırıcı ilaçlar, kas gevşetici ve non-steroid anti inflamatuvar (romatizmal) ilaçlar, ginko biloba, ginseng, St. John’un arpa mayası, krizantem, sarımsak, cuhaçiceği yağı, yeşil çay gibi beslenme ile ilgili ilave ürünler, işlemden en az üç gün önce kesilmelidir. İki gün süreyle alkolden uzak durulmalıdır.
Tedavi sonrası hastalara önerileriniz nelerdir?
Uygulama sonrasında en az dört saat boyunca yatar konuma gelinmemeli, öne-aşağıya eğilinmemelidir. Tedavi günü tedavi alanına masaj ve sıcak uygulama yapılmamalı, alkol tüketilmemeli, sauna, jakuzi, solaryum kullanımından uzak durulmalı ve egzersiz yapılmamalıdır. Kas gevşetici ve antibiyotik gibi ilaç kullanımı gereken durumlarda hekime bilgi verilmelidir.
Botoks uygulamasının yan etkileri nelerdir?
Uygulama sırasında yanma, kızarıklık, kanama ve ağrı, sonrasında ise morarma, baş ağrısı, yorgunluk ve bulantı gibi yan etkiler görülebilir. Çok nadiren de alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Yan etkilerden korunmak için uygulamanın işin uzmanı hekimler tarafından, sağlık kurumlarında uygulanması gerekir.
Tekrarlayan uygulamaların faydaları nelerdir?
Tekrarlayan uygulamalar sayesinde ince deri kırışıkları görülmez hale gelirken derin kırışıklıklar ise yüzeyselleşir ve yeni kırışıkların oluşması engellenmiş olur.
Botoksun dermatolojide kullanım alanları nelerdir?
En sık alın çizgileri, göz çevresi kırışıklıkları ve kaş ortasında ortaya çıkan çizgiler gibi yüzün üst kısmındaki kırışıklıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bunların dışında; sigara içenlerde daha çok gördüğümüz üst ve alt dudak kırışıklıkları, yanak çizgileri, burundaki tavşan çizgileri, ağız köşesinde yıllar içinde ortaya çıkan, bizleri mutsuz ve üzgün gösteren düşüklükler, boyun çizgileri, estetik bir gülümse, güzel bir çene ve çene hattı, burun ucunu ve kaşları kaldırmak için de botoks uygulamalarını sıklıkla kullanıyoruz. Kozmetik amaçlı yaptığımız bu uygulamalar dışında önemli bir kullanım alanı da bölgesel terleme bozukluklarıdır. Yüz, koltuk altı el ve ayak terlemelerinde de botulinum toksininden sıklıkla faydalanıyoruz. Ayrıca köpek memesi hastalığı başta olmak üzere kıvrım yerlerini tutan pek çok dermatolojik hastalığın tedavisinde de botulinum toksini uygulanmaktadır.