IHA
Boşanmanın eşiğine gelenler veya ilişkilerdeki sorunlarını çözemeyenler çift terapistine gidiyor. Çift terapisti Sümeyye Bilir, son dönemde boşanma oranlarının arttığına değinerek, bunun en büyük nedenlerinden birinin eşlerin işteki rollerini evlerine taşımaları olduğunu belirtti.
"KADINLAR ERKEKLERE GÖRE DAHA DUYARLILAR"
Çift terapisinin bozulan ilişkilerdeki dinamikleri yeniden yapılandırmayı amaçladığı bir terapi yöntemi olduğunu vurgulayan Psikolog ve Psikoterapist Sümeyye Bilici,
"Ülkemizdeki kadınlar çift terapisti noktasında erkeklere göre daha duyarlılar. Ayrıca bazen de ilişkinin bozulan dinamiklerini çabuk fark edebiliyorlar. Bu noktada ilişkiyi düzeltme konusunda erkeklerden daha çok ilişki terapistine başvurabiliyorlar. Öncelikle ilişki içerisinde bulunduğumuz her noktada bulunduğumuz her rolün farklı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu aslında kendi gelişimimizle de çok bağdaşık. Dolayısıyla kendi duygusal gelişimimizin farkında olduğumuzda ve kendimize yönelik farkındalığımız arttığında, aslında rollerimizi daha az karıştırır hale geliyoruz. Bazen günlük hayatın stresi ve iş hayatında yaşadığımız olumsuz durum eve yansıdığında, ister istemez bir bozulmaya yol açabiliyor. Sonrasında ilişkide ki denge sarsılıyor. O yüzden şunu söylüyoruz, evdeki rol farklı işteki rol farklıdır. Eve geldiğimizde işteki rolümüzü bir kenara bırakmamız gerekiyor."
"BİREYLER SORUNLARI KENDİ ARALARINDA ÇÖZEMİYORLARSA BİR TERAPİSTTEN DESTEK ALMALARI GEREKİYOR"
Çiftlerin evlendikten sonra baba evindeki rollerinden de çıkmaları gerektiğini açıklayan Bilici, "Kendi bireyselliklerini oturtmuş, duygusal ihtiyaçlarının farkında olan, kendilerine eleştirisel yaklaşan bireyler yuva kurdukları zaman daha mutlu olduklarını görebiliyoruz. Bireyler bazı şeylerin yolunda gitmediği noktada, eğer kendi aralarında çözemiyorlarsa bu noktada bir terapistten destek almaları gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.