Bolu'nun meşhur tatlısına yoğun talep! İşte hastalıklara şifa uğut tatlısı tarifi

Bolu'nun tescilli ürünü uğut tatlısı yoğun talep görüyor. Peki, bu tatlıyı özel kılan nedir? Düğün, sünnet gibi büyük törenlerde tahin helvası, lokma ve tulumba tatlısı yokken tatlı yerine köylerde ikram edilen uğut tatlısı atalık buğday tohumundan, şeker ilave etmeden yapılıyor. İşte Bolulu ustalardan uğut tatlısı tarifi ve malzemeleri...

AA

Tatlıları ve ünlü şefleriyle bildiğimiz Bolu'da uğut tatlısı en çok sevilenler arasında yer alıyor. Uğut tatlısı tarifinde şeker kullanılmaması ve bu tatlının birçok hastalığa iyi gelmesi talebi artırıyor. Peki, uğut tatlısı nasıl yapılır, tarifi nedir?

AA'da yer alan habere göre Uğut tatlısının kökeni Orta Asya'ya kadar dayanıyor. Uğut tatlısını geleneksel yöntemlerle yapmayı sürdüren İsmail ve Müşerref Ünaler çifti, kendi tarlalarında yetiştirdiği atalık buğday tohumundan, şeker ilave etmeden yaptıkları uğut tatlısını, son derece zahmet gerektiren bir tatlı olduğunu söyledi.

ÖZEL GÜNLERİN TATLISI

Tatlı imalatçısı İsmail Ünaler, köy cemiyetlerinde tatlı yerine yapılan uğutun tarihinin çok eskiye dayandığını belirterek, "Düğün, sünnet gibi büyük törenlerde tahin helvası, lokma ve tulumba tatlısı yokken tatlı yerine köylerimizde uğut tatlısı ikram edilirdi." dedi.

Atalarından öğrendikleri uğut yapımını sürdürdüklerini belirten Ünaler, coğrafi işaret belgesi alan ürünün besin değerinin yüksek olduğunu, birçok hastalığa iyi geldiğini anlattı.

BOLU UĞUT TATLISI TARİFİ

Uğutun yapımı hakkında bilgi veren Ünaler, bezlerin arasına 21 gün boyunca serilen buğdayların çimlendirildiğini, daha sonra kıyma makinesiyle ezilerek torbaların içine koyulduğunu belirterek, "Çekilen buğday çimleri, üzerine su ilave edilip sıkılmaya başlanıyor. Sıkıldıkça çıkan beyaz su süzülerek kovalara konuyor. 2-3 sefer süzekten geçiriliyor, bir miktar unla karıştırılıp süzüldükten sonra bakır kazana konulup 24 saat kısık ateşte sürekli karıştırılarak kaynatılıyor." diye konuştu.

Uğut yapımının oldukça zor olduğunu vurgulayan Ünaler, uzun çabalar sonucu elde ettikleri tatlıyı çevre il ve ilçelere sattıklarını dile getirdi. Uğutun içinde şeker olmadığına dikkati çeken Ünaler, "Buğdayın kendi özünden kaynaklı bir tatlılık hissi veriyor." dedi.

Müşerref Ünaler de tatlının üretimini İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden aldıkları izinle yaptıklarını belirterek, "Yöresel ürün yerlerinde satışa sunulan uğut, bilenler tarafından alınıyor. Son zamanlarda yurt içinden de talep alıyor. Hizmet için bu işe gönül verdik, emek veriyoruz. Bizim uğut aranır oldu, beğeniliyor." ifadelerini kullandı.